Itt a Quaestor-kártalanítás, kettes verzió

2015.12.15. 14:10

Újabb Quaestor-törvényt fogadott el a parlament, miután az Alkotmánybíróság az előző verziót visszadobta. A Quaestor-cégcsoport károsultjai beléphetnek egy kárrendezési alapba. A kárrendezésben kifizetett összeget úgy állapítják meg, hogy a befektetett összegből elsőként levonják a korábban realizált hozamot, majd a befektetési kockázat megjelenítéseként a 3 millió forint feletti befektetésekből egy 11 százalékos önrészt is. A kifizetett kártérítés továbbra sem haladhatja meg a 30 millió forintot.

Az Országgyűlés december 15-én, kedden új törvényt fogadott el a Quaestor-károsultak helyzetének rendezésére, amely az Alkotmánybíróság (AB) korábbi észrevételei alapján az érintettek körének meghatározása mellett a kártalanítás mértékén is változtat. A képviselők 154 igen szavazattal, 11 nem ellenében és 31 tartózkodás mellett fogadták el az igazságügyi miniszter kárrendezési intézkedéseit.

Kihasználták a brókerjelleget 

A tárcavezető indoklásában hangsúlyozta, a parlament egyszeri, méltányossági alapon hozta meg döntését, amely azoknak a károsultaknak nyújt segítséget, akiknek olyan befektetési szolgáltató okozott kárt, amelyiknél a brókerjelleget kihasználó cégcsoport kötvényt bocsátott ki.

Kárrendezési alapot hoznak létre 

A törvény a jogos követelések rendezésére létrehoz egy kárrendezési alapot, amelybe a károsultak kétsávos ellenérték fejében, önként léphetnek be. A Quaestor-károsultaknak nem kell ismételten benyújtani kérelmüket. 

A kárrendezésben kifizetett összeget úgy állapítják meg, hogy a befektetett összegből elsőként levonják a korábban realizált hozamot, majd a befektetési kockázat megjelenítéseként a 3 millió forint feletti befektetésekből egy 11 százalékos önrészt is. A kormány számításai szerint a 32 ezer károsultból 17 ezernek nem kell majd önrészt fizetnie. A kifizetett kártérítés továbbra sem haladhatja meg a 30 millió forintot. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK