Budapest szabad kezet kapott a BKV finanszírozásához

Orbán Viktor, Rogán Antal, parlament, plenáris ülés, országgyűlés,
Vágólapra másolva!
A budapesti kerületek kevesebb pénzt kapnak majd az iparűzési adóból, ha a parlament elfogadja a kormány javaslatát. A pénz a kerületek helyett a BKV finanszírozására megy majd. Rogán Antal szerint a közlekedési vállalat finanszírozása ezzel megoldódik. Tarlós István szerint évi 31 milliárd forint hiányzik a BKV kasszájából. Az átcsoportosítandó összeg ennek csak töredéke.
Vágólapra másolva!

A kormány teljesíti Tarlós István kérését, a főpolgármester elérte a célját, mondta Rogán Antal a parlamentben az egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról szóló javaslat vitájában. Ha a javaslatot a parlament elfogadja, akkor

a fővárosi kerületek nagyobb mértékben fognak hozzájárulni a tömegközlekedés finanszírozásához, mint eddig.

A kerületektől vesznek el pénzt

Rogán Antal azt mondta, a főváros és a kerületek tárgyalásai több mint fél éve tartanak, de nem jutottak dűlőre: a főváros kérése az volt, hogy a következő két évben 2 százalékkal, a kerületek kérése az volt, hogy évente 1 százalékkal térítsék el a forrásmegosztást a főváros javára a tömegközlekedés finanszírozása érdekében.

A kormány a mértani középet választotta: évente 1,5 százalékkal téríti el a forrásmegosztás arányait - közölte. A miniszter hozzátette, a javaslatban azt is világossá teszik, hogy

az iparűzésiadó-bevételből a fővárosnak először a tömegközlekedést kell finanszíroznia.

Rogán szerint a probléma megoldva

Közölte: a főváros iparűzési adóból származó bevétele ezzel az eltérítéssel együtt lényegesen magasabb lesz, mint a BKV finanszírozási igénye. Ezzel a fővárosi tömegközlekedés finanszírozása a jövőben tartósan biztosítva van - jelezte.

Az iparűzési adó 1-2 százalékának átcsoportosítása viszont mindössze néhány milliárd forintot jelent, erről itt írtunk korábban.

Rogán Antal szerint a kormány letudta a BKV finanszírozását Forrás: MTI/Kollányi Péter

Tarlós szerint sokkal több pénz hiányzik

Tarlós István főpolgármester szerint évente mintegy 31 milliárd forint hiányzik a fővárosi közösségi közlekedés jelenlegi színvonalon történő fenntartásához, ebből csak 15 milliárd az agglomerációs közlekedés biztosításának fedezete.

Budapest annyit költ, amennyit akar

A javaslatot a képviselők 154 igen szavazattal, 8 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogadták el. Az elfogadott módosítás értelmében a fővárosi önkormányzat jövőre és az azt követő évben is 1,5 százalékponttal növelheti részesedését a kerületi önkormányzatokkal osztottan megillető bevételekből.

A főváros ezzel 2017-re az osztott bevételek 54 százalékával rendelkezhet majd, amelyből a jelenlegi 4 százalék helyett annyit fordít közösségi közlekedésre, amennyit szükségesnek lát.

A városvezetés és a kormány tárgyalásokat folytat a BKV finanszírozásáról; Tarlós István főpolgármester és Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn tart hosszabb egyeztetést.