A Fed szavai megrengethetik a piacokat

2015.12.16. 13:28

Annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piaci várakozások szerint szerdán a monetáris szigorítás, vagyis a kamatemelés útjára léphet közel egy évtized után, a dollár az elmúlt hetekben mégis gyengült a főbb fizetőeszközökkel szemben. A deviza- és kötvénybefektetők sokkal inkább a Fed szavaira, mint a tetteire kíváncsiak.

Nem egyértelmű piaci mozgások

Első ránézésre a dollár mozgása igencsak ellentétes a papírformával. Amennyiben ugyanis a befektetők kamatemelésre számítanak, úgy arra kellene készülniük, hogy a magasabb kamat majd feljebb nyomja a dollárban denominált betéteket. Ráadásul az amerikai állampapírok hozamai csökkentek az elmúlt egy hónapban, ami szintén ellentmond a normálisnak tekinthető mozgással. Az új hitelkörnyezetre készülve ugyanis standard esetben emelkedniük kellene a hozamoknak – írja a MarketWatch.

Mondjuk az egész éves teljesítmény is egészen hullámzó, jól szemléltetve a Fed kommunikációjából kiolvasható bizonytalanságot és az erre adott pénzpiaci válaszokat. 

A 10 éves amerikai állampapír hozamának alakulása év eleje ótaForrás: Investing.com

A dollár piaca is annak megfelelően változott idén, hogy milyen valószínűséggel árazta a piac a Fed-kamatemelést. Ősz óta egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy december 16-án meglépi a 9 éve óta első szigorítást az amerikai jegybank, ráadásul a 2 héttel ezelőtti EKB-döntés óta a dollár is gyengülni tudott, ami enyhítheti a döntéshozók erős zöldhasú miatti aggodalmát. Persze kedd óta megint azt látni, hogy a szereplők újra elébe szaladnak a folyamatoknak, a kamatemelésben bízva szinte minden fontos devizával szemben erősödik a dollár. 

Az EUR/USD árfolyammozgása az elmúlt fél évbenForrás: Investing.com

Beárazott szigor

A valóság azonban az, hogy a piaci szereplők lényegében már egy ideje beárazták a decemberi kamatemelést, miután a Fed döntéshozói sorra készítették fel a befektetőket.

Forrás: AFP/Mark Wilson

Mindeközben pedig az Európai Központi Bank a várakozásokat alulmúlva terjesztette ki nemrégiben a gazdaságélénkítő programját, az olaj ára pedig továbbra is nagyon gyenge. Ezek együtt fokozzák a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy a jövő évben a Fed fokozatos ütemben emel kamatot.

Mivel a Fed az elmúlt 12 hónapban vonakodott kamatot emelni, nagy valószínűséggel olyan kommunikációval élnek majd, amely elég „galamblelkű” ahhoz, hogy jelezze, nem áll szándékukban a szigorítás ütemének felpörgetése,

- mondta Doug Borthwick, a  Chapdelaine & Co. vezető devizakereskedője.

A galambok és a dollár

Éppen ezért mivel a piac arra számít, hogy a Fed szerdán kamatot emel, az igazi hangsúly azon lesz, hogy a döntés mellett milyen kommunikációval él majd a jegybank, miként jelöli ki a szigorítás ütemét a 2016-os évre. Amennyiben pedig a Fed erőteljesen hangsúlyozza a fokozatos és megfontolt emelési ciklust, úgy a piaci stratégák szerint a dollár tovább gyengülhet, az amerikai kötvényhozamok pedig csökkenhetnek.

A MarketWatch szerint alapvetően két dologra kell majd figyelni a Fed kommunikációjában a fentiek mellett. Szintén a „galamblelkű emelés” irányába mutathat ugyanis, ha a Fed csökkenti az inflációs várakozásait, és hangsúlyozza, a következő emelés előtt szeretné látni a némileg 2 százalék alatti inflációs cél teljesülését. Ezt erősítheti meg az is, amennyiben lefelé módosítják a Fed hivatalnokok által várt emelkedő kamatpályát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK