Jöhet a következő feltörekvő áldozat

Afrika naplemente hangulat
Vágólapra másolva!
Miután Dél-Afrikában, a kontinens legfejlettebb gazdaságában öt nap alatt 3 három pénzügyminiszter váltotta egymást, a közgazdászok egyre nagyobb számban gondolják azt, hogy az ország politikai és gazdasági problémái miatt Dél-Afrika hitelminősítése bóvli kategóriába kerülhet. Brazília után Dél-Afrika lehet a feltörekvő piacok következő nagy áldozata.
Vágólapra másolva!

Feszült lehet az év vége Dél-Afrika számára, ahol decemberig a három nagy hitelminősítő közül a Standard & Poor's (S&P) és a Fitch Ratings éppen egy hajszállal a bóvli fölött tartotta az ország besorolását. A Moody’s mindeközben a másik kettőnél egy fokkal jobb helyre sorolta az afrikai államot – írja a CNBC.

Mindazonáltal a Brown Brothers Harriman (BBH) és a Renaissance Capital elemzői úgy látják, jövőre tovább csökkenhet Dél-Afrika minősítése,

ami nagy pofont jelenthet az ország gazdasági státuszának, miközben egyre nehezebb lesz a tőkebevonás.

Brazília és Dél-Afrika esete már abban is hasonlít, hogy mindkét gazdaság kontinensének legnagyobbjai között van, miközben mindkettő lassuló gazdaságtól szenved, és idén leminősítették őket. Dél-Afrika egyébként lényegében már nem Afrika legnagyobb gazdasága, mivel a tavaly új alapra helyezett GDP-számítások következtében Nigéria átvette a vezető helyet.

Brazil hasonlóságok

Az S&P szeptemberben vágta bóvli kategóriába Brazíliát, míg a Fitch októberben a legalacsonyabb státuszra minősítette vissza dél-amerikai gazdaságot. A Moody's mindeközben decemberben kilátásba helyezte az esetleges bóvli értékelést. Úgy tűnik tehát, hogy

Brazília, Oroszország és Törökország után most Dél-Afrika is beszáll a veszélyeztetett feltörekvő piaci klubba.

A két ország politikai botrányai és nehézségei nem könnyítik meg a vezetések számára, hogy megújítsák a gazdaságaikat. Brazíliában a kongresszus a múlt hónapban bizalmatlansági eljárást kezdeményezett Dilma Rousseff elnök ellen, Dél-Afrikában pedig rohamtempóban váltják egymást a pénzügyminiszterek.

Brazília Forrás: 123rf.com

Ez utóbbi eset ráadásul a Barclays elemzői szerint elbizonytalaníthatják a hitelminősítőket az ország és Jacob Zuma köztársasági elnök politikai stabilitásával kapcsolatban is. Akár az is megkérdőjeleződhet, hogy mindezek után Zuma elnök vajon a hivatalában marad-e – teszik hozzá.

Lassulás vagy recesszió

Dél-Afrika és Brazília helyzete a fentiek mellett azért is összevethető, mert

mindkét ország gazdasága gyengén szerepelt idén, miközben a fizetőeszközeik összeomlottak,

részben a feltörekvő piacokkal kapcsolatos befektetői aggodalmak, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelése miatt.

Az afrikai gazdaság ráadásul kemény ütést szenvedett el a nemzetközi nyersanyagárak esése következtében, a gazdaság pedig szezonálisan kiigazítva 1,3 százalékkal zsugorodott április és július között, negyedéves alapon. Az előzetes számok szerint a harmadik negyedévben 0,7 százalékos lehetett a növekedés.

A dél-afrikai rand és a brazil reál relatív teljesítménye (gyengülése) a dollárhoz képest az elmúlt egy évben Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Nehéz jövő

A friss hivatalos számok emellett az mutatják, hogy a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma 0,1 százalékkal araszolt fölfelé az elmúlt 3 hónapban, de év/év alapon nem változott. Mindazonáltal a Barclays előrejelzése szerint az ország gazdasága 2015-ben 1,4, 2016-ban pedig 1,8 százalékkal bővülhet. A Nemzetközi Valutaalap szerint idén 1,4, jövőre pedig 1,3 százalékos lehet a növekedés.

Amennyiben ezen a fronton összevetjük Brazíliával, úgy az látszik, hogy ez utóbbi sokkal rosszabb állapotban van.

A dél-amerikai gazdaság ugyanis mély recessziótól szenved, így idén 3,8, jövőre pedig 2,8 százalékkal zsugorodhat.

Ráadásul az elemzők szerint a brazil elnökkel kapcsolatos bizalmatlanság és a korrupciós botrányok miatt politikai válság még messze nem ért véget Brazíliában, ami továbbra is gátat szabhat a gazdasági talpra állásnak.