Leálltak a betonkeverők, zuhan az építőipar

2015.12.16. 09:29

Októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult, az épületek építése 18,4 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építése 23,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kormány az áfacsökkentéstől az új lakások számának bővülését várja.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 7,6 százalékkal csökkent októberben az előző hónaphoz képest.

 

Megint csökkent az építőipar teljesítményeForrás: Origo

Az év első tíz hónapjában az építőipari termelés 3,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Az épületek építésének októberi növekedése elsősorban ipari épületek építésével függ össze - közölte a KSH. 

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 18,8 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 32,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól.
Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 6,2 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 4,1 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 83,4 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 37,1 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt kéthavi növekedése nem tudta ellensúlyozni a korábbi, több mint egy évig tartó visszaesést.Az építőipari vállalkozások szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, október végén 47,5 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 19 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 63,4 százalékkal kisebb volt. 

Saját lakás a cél

Jövőre csökken a lakásépítések áfája. A jelenlegi 27 százaklék helyett 5 százalékra mérséklik. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, az áfacsökkentés miatt nőhet az új építésű ingatlanok száma.

A tárcavezető hangsúlyozta, a kormány célja, hogy minél több embernek legyen reális lehetősége saját lakáshoz jutni. 

Forrás: MTI/Bugány János

Hiába azonban a 17,3 százalékos csökkentés, az árak bizonyosan nem csökkennek majd ennek megfelelő mértékben. 10-15 százalékos árcsökkenéssel lehet kalkulálni, de hogy pontosan milyen mértékű lesz az új lakások árának csökkenése, Borsi László szerint egyelőre nehéz megmondani. Az ingatlanszakértő az Origónak elmondta, hogy az áfacsökkentés a lakásépítések szempontjából mindenképpen jó döntés.