Lezárult egy történelmi korszak

Federal Reserve Chair Janet Yellen Testifies To House Finance Committee On State Of Economy GettyImageRank2 HEARING People FINANCE HORIZONTAL OCCUPATION WAVING USA Washington DC POLITICS Capitol Hill Organized Group PORTRAIT Central Bank 2015 Janet Yellen
WASHINGTON, DC - FEBRUARY 25: Federal Reserve Board Chairwoman Janet Yellen waves to members during a House Financial Services Committee hearing on Capitol Hill, February 25, 2015 in Washington, DC. The committee heard testimony from Chairwomen Yellen on the Federal Reserves monetary policy and the state of the US economy. Mark Wilson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Megtette a Fed, amit a piac várt tőle, és az eddigi kommunikációjának megfelelően 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatrátát. Eleve óriási várakozás övezte a szerda esti Fed kamatdöntést, hisz a piaci várakozások több mint 70 százalékos esélyt adtak a kilenc éve nem látott monetáris szigorításnak. A döntés hatására igen éles mozgásokat lehetett látni mind a részvény-, mind a devizapiacokon: a dollárát oda-vissza megjáratták, a tőzsdék ugyanakkor folyamatosan emelkedtek. A magyar idő szerint 20:30-kor indult sajtótájékoztatón pedig Janet Yellen Fed-elnök válaszolt az újságírói kérdésekre. 
Vágólapra másolva!

Befejeződött a sajtótájékoztató (21:37)

Egy gyors helyzetkép arról, hogy a Fed elnökének sajtótájékoztatója után hogyan állnak a piacok: EUR/USD 1,09, USD/JPY 122,32, S&P 500 index 2075 pont (1,55 százalékos plusz), arany 1071 dollár, WTI olaj 35,70 dollár, EUR/HUF 316,30.

Nem bír magával a dollár (21:29)

Az elmúlt 30-40 percben fokozatosan nyeri vissza erejét az amerikai dollár a legfőbb devizákkal szemben, újra az 1,09-es szintek alá akar benézni.

Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az elmúlt időszakban jelentős likviditási probléma alakult ki az úgynevezett magas hozamú/kockázatú (bóvli) kötvények piacán, a hozamok erőteljesen megugrottak, ugyanakkor Yellen nem aggódik az ottani folyamatok miatt, habár azt elismerte, hogy 2014-hez képest valóban romlott az ottani helyzet. A múlt héten fizetési nehézségek miatt kifizetéseket felfüggesztő Third Avenue Management esete a szokásostól eltérő, és az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) már vizsgálja az ügyet.

Újra erősödik a dollár (21:18)

Továbbra is igen volatilis a devizapiac, az EUR/USD kurzusa jól bejárja az 1,09-1,10 közötti szintet, jelenleg 1,0940 alatt jár már. Az S&P 500 index 2066 ponton áll (1,1 százalékos plusz), az olaj 35,70 dolláron, az EUR/HUF kurzusa pedig jegyzése pedig egy rövid 316 alatti kitérő után jelenleg 316,10-en áll.

Forrás: Bloomberg

Yellen szerint az alapvető gazdasági fundamentumok rendben vannak, habár a feldolgozó- és energiaszektor jelentős nehézségekkel néz szembe. Ugyanakkor nem kalkulálnak recesszióval, bár elképzelhetőek olyan sokkok, amelyek kívül állnak az előrejelzési modelleken.

Újságírói kérdésre, hogy milyen más monetáris politikai lépéseket tennének abban az esetben, ha rosszabb adatok jönnének a gazdaság állapotáról, Yellen úgy válaszolt, hogy számos eszköz rendelkezésre áll, és minden lehetőséget meg fognak vizsgálni, ugyanakkor negatív irányadó kamatráta egyáltalán nincs porondon, nem gondolkodnak az EKB-hoz hasonló megoldáson. Persze érdekes esettanulmány lehet azon jegybankok helyzete, ahol negatív kamatot alkalmaznak.

Yellen-t meglepte a tovább eső olajár (21:01)

Janet Yellen újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy az olajárak hatással vannak az inflációs folyamatokra, emiatt is ennyire nyomttak a mostani adatok. Ráadásul az elnökasszonyt meglepte az olajárak ilyen fokú esése, de úgy gondolja, egyre kevesebb tere van a további esésnek.

Mozgásteret kell kialakítani (20:56)

Az adatok tükrében felesleges volt az ultra alkalmazkodó jegybanki politikát fenntartani, valamint nem akartak abba a hibába esni, hogy túl későn lépnek, amikor a gazdasági folyamatok túlságosan túlhaladtak volna a döntéshozókon. Emellett úgy gondolják, hogy középtávon elérhetőek a Fed által felállított célok, azaz a 2 százalékos inflációs ráta.

Forrás: Bloomberg

Szükséges volt a kamatemelés (20:52)

A jegybankelnök szerint azért emeltek most a kamaton, mert az amerikai gazdaság állapotáról érkező adatok ezt szükségessé tették.

Folyamatosan gyengül a dollár (20:45)

Hiába a kamatemelés, a zöldhasú a felfokozott várakozások ellenére (vagy pont emiatt) a kezdeti erősödés után napi mélypontjára gyengült az euróval szemben, az EUR/USD jegyzése jelenleg 1,10-es szintnél jár. Az S&P500 index stabilan tartja a 2056 pontos szintet. Jönnek a kérdések.

Forrás: Investing.com

Janet Yellen elmondása szerint több jegybankár is csökkentette a Fed irányadó kamatrátájára vonatkozó jövőbeli várakozását, de a medián értékek még így sem változtak érdemben. Az elnök szerint a vártnál erősebb gazdasági növekedés vagy gyorsabb inflációs ütem akár gyorsabb kamatemelést is eredményezhet. Ha kedvezőtlenebb adatok jönnek, akkor természetesen óvatosabb lesz a Fed.

A dollár rányomja a bélyeget az inflációra (20:40)

Az erős dollár miatt az importált infláció rendkívül alacsony, így ez hatással van a jövőbeli inflációs pályára is, mely így csak 2017-2018-ra térhet vissza a 2 százalékos jegybanki célszinthez.

A jegybank által figyelt inflációs pálya alakulása 2018-ig Forrás: Federal Reserve live stream

A munkanélküliségi ráta enyhén tovább csökkenhet, majd 4,5-5 százalék között érheti el mélypontját, majd ott stabilzálódhat.

A munkanélküliségi ráta várható alakulása 2018-ig és utána Forrás: Federal Reserve live stream

Kezdődik a sajtótájékoztató (20:32)

Janet Yellen megkezdte a jegybanki közlemény felolvasását, majd ennek befejeztével jönnek a gazdasági sajtó részéről a kérdések.

A Fed a mai nappal lezárt egy 7 éves rendkívüli időszakot, amikor folyamatosan zéró közelében volt az irányadó kamat"

- kezdte beszédét a jegybankelnök.

Janet Yellen Forrás: Federal Reserve live stream

Az inflációs folyamatokat szorosan nyomon követik (20:21)

A Fed jegybankárai szerint 2018-ig nem tér vissza az infláció a 2 százalékos középtávú célszint fölé.

Jövőre négy kamatemelés jöhet (20:13)

A kamatemeléssel egyidejűleg megjelent a jegyzőkönyv, mely szerint a monetáris tanács döntése egyhangú volt. Ezen felül azt is látni belőle, hogy a kamatvárakozásokat tartalmazó úgynevezett dot-plot szerint az FOMC tagjai négy további kamatemeléssel számolnak 2016-ban. Az alábbi ábrán azt látni, hogy a 10 Fed-es jegybankár milyen kamatszinttel kalkulál az adott jövőbeli pillanatban.

A jegybankárok jövőbeli kamatvárakozásait mutató dot-plot ábra Forrás: Federal Reserve

A kezdeti kilengések után mind a dollár, mind az amerikai tőzsdeindexek stabilitást mutatnak, az EUR/USD 1,0947, az USD/JPY 122,00, az EUR/HUF 317,10, az S&P500 index pedig 2054 ponton áll.

Az EUR/USD 1 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com

25 bázispontos kamatemelés

2006. június 29-én emelt utoljára kamatot az amerikai Federal Reserve, 2008 vége óta pedig szinte nullán (gyakorlatban 0-0,25 százalékos sávban) tartózkodott az irányadó kamatráta, ami most 0,25-0,50 százalékos sávra módosult.

Már a szeptemberi döntést is óriási figyelem övezte, de akkor jóval megosztottabb volt a piac a monetáris szigorítás kapcsán. Most viszont összhangban az elmúlt hetek jegybankári nyilatkozataival, illetve a határidős árazásokkal, végre meglépte a várva várt kamatemelést az amerikai jegybank, ezáltal egy jelentős bizonytalansági faktortól megszabadítva a piacokat. Innentől kezdve már 'csak' az lesz a kérdés, hogy milyen ütemben emeli a jövőben az irányadó kamatrátát a Fed. A legtöbb piaci elemzés 3-4 emeléssel kalkulál 2016-ra, de egyáltalán nem lenne meglepetés, ha aztán ettől kevesebbel is beérné a Janet Yellen vezette amerikai jegybank, ha például jelentősen romlanának az amerikai, illetve a világgazdasági kondíciók.

A Fed irányadó kamatrátájának alakulása 2005 óta - 2006-ban volt az utolsó emelés, 2008 óta viszont zéró szinten áll a kamat Forrás: Bloomberg

Részleteket hamarosan megtudunk a 20:30-kor kezdődő sajtótájékoztatón, melyet folyamatosan nyomon lehet majd követni az Investor-on is.

Így álltak a piacok a döntés előtt (20:00)

A döntés horderejére való tekintettel szerdán egész nap szinte alig mozdultak a tőzsdék és a devizapiacok, mindenki inkább a kiváró álláspontra helyezkedett. Az este 8 órakor megjelenő adat előtt az amerikai S&P 500 index 2056, a Dow Jones 17 600 ponton állt, az EUR/USD árfolyama az 1,0940-es szintnél tanyázott, míg az USD/JPY kurzusa 121,80-nál, az EUR/HUF pedig 317,10-nél állt. A WTI típusú olajat 36,10, az aranyat pedig 1070 dolláron jegyezték, az amerikai 10 éves állampapírok hozama pedig 2,30 százalékon állt. A napvilágot látott döntés hatására viszont újjáéledtek a piacok tetszhalott állapotukból, az indexek gyors esés után újra felfelé vették az irányt, a dollár pár másodpercig tartó erősödése pedig csak pillanatokig tartott.

Az EUR/USD 1 perces bontású árfolyamgrafikonja Forrás: Investing.com