Azonos versenyfeltételek mellett, mindenkinek tisztességes árat kell fizetnie a földbérletért, mondta Jakab István, a Magosz elnöke az M1 aktuális csatornán.

Elfogadhatatlan, hogy míg valaki egy 30 aranykorona értékű földért hektáronként kilencezer-tízezer forintot fizet, addig más a piaci árat, hatvan-nyolcvanezer forintot, mondta Magyar Gazdakörök Országos Szövetségének (Magosz) elnöke.

„Nem jó hír”

Szerinte amennyiben valaki bérlettel terhelten vett meg egy földterületet, a most elfogadott törvény alapján újratárgyalhatja a bérleti díjat a föld használójával. Ez azok részére nem jó hír a Magosz elnöke szerint, akik „eddig fillérekért használták a földet és hatalmas profitot tettek zsebre”.

Mindenkinek tisztességes árat kellene fizetnieForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Jakab István beszélt arról is, hogy a földárverések második ütemében meg kell vizsgálni, egyes földek miért nem keltek el. Egyik lehetőség, hogy kisebb egységekben hirdetik meg a földeket, vagy összeállnak a gazdák egy-egy terület megvásárlására, mondta az elnök. A Magosz azt szeretné elérni, hogy a gazdák számára elérhető parcellaméretek legyenek.