Nem kell az ingyenebéd az ovisoknak

2015.12.17. 10:36

A kormányzat arra számított, hogy a hároméves kortól kötelező óvodáztatás bevezetése miatt szeptembertől 25 ezer fővel nő majd az óvodába járó gyerekek száma, a valóságban kevesebb az óvodás, mint egy évvel korábban.

A huszonötezer főre vonatkozó előrejelzés az Emberi Erőforrások Minisztériumának egy tavaszi előterjesztésében szerepelt. Akkor azt írták, várhatóan ennyivel nő majd azoknak a három és hat év közötti gyerekeknek a száma, akik akkor nem jártak óvodába, de 2015. szeptember 1-jétől a kötelező óvodáztatás miatt ők is megjelennek az intézményekben – írja a Magyar Nemzet.

Lázár János februárban jelentette be, hogy a kormány döntött arról, hogy ingyenes lesz az étkezés azoknak a gyermekeknek ősztől, akiknek hároméves koruktól kötelezően óvodába kell járniuk.

A szülőket még az ingyenebéd sem vette rá arra, hogy háromévesen kötelezően oviba vigyék kisgyerekeiket.

600-zal kevesebb a hároméves ovis

A kormány szerint a kötelező óvodáztatás a hátrányos helyzetű gyerekek felzárkóztatását segíti, és a gyermekéhezés felszámolásában is komoly szerepe lehet. A legfrissebb óvodai létszámadatok szerint a szeptemberben óvodába járó gyermek száma 321 ezer fő, közel 600 gyermekkel kevesebb, mint az előző évben.

Egy óvodás testzsírvastagságát mérik NagykanizsánForrás: MTI/Varga György

Az alacsony létszámot a felmentések száma sem magyarázza, a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól ugyanis összesen 2300 gyermeket mentettek fel, 2800-an pedig fejlesztő nevelésben teljesítik óvodakötelezettségüket.

Iskolába küldték az éretleneket is

Az Emmi adatai szerint 11,1 ezer kétéves, 76,6 ezer hároméves, 83,9 ezer négyéves, 86,9 ezer ötéves és mindössze 58,8 ezer hatéves gyerek jár az óvodákba, vagyis a legidősebb korosztály létszáma csaknem 30 ezerrel kevesebb, mint a többieké.

Az óvodák a  szeptemberi túlzsúfoltságtól félve  igyekeztek a nagycsoportosok szüleit rábírni arra, hogy mindenképpen vigyék el a gyerekeket az iskolába, és úgy tűnt, mintha az iskolaérettségi vizsgálatok során is engedékenyebbek lennének a szakértők a korábbiaknál.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK