Száz dolláros olajár, erősödő euró. Elképesztő, de megtörténhet

tőzsde jóslás befektetés előrelátás jövendölés kilátások
Vágólapra másolva!
Az orosz rubel talpra állását, az olajár 100 dollár fölé emelkedését, és azt sem tartják kizártnak a Saxo Bank elemzői, hogy az amerikai választáson a republikánusok győzzenek.
Vágólapra másolva!

A Saxo Bank dán online befektetési bank minden évben közzétesz egy listát a következő évre vonatkozó jóslatokkal. Ezek különlegessége, hogy a bennük szereplő jóslatok ellentmondanak annak, amire a piaci elemzők többsége számít. A fejleményeknek ugyan a Saxo Bank is kevés esélyt ad, de a bekövetkezésüket mégsem tartja teljesen kizártnak.

Tavaly nem jöttek be

A bank tavaly többek között orosz államcsődöt jósolt, azt állította, hackerek miatt bedőlhet az e-kereskedelmi szektor, hogy Kína húsz százalékkal is leértékelheti a jüant, és, hogy Európában egy vulkánkitörés teheti tönkre a nyaralási szezont. Ezek közül a jóslatok közül persze egy sem jött be, a Saxo Bank vezető közgazdásza Steen Jakobsen, azt mondta, nem is ezért van szükség rájuk, hanem azért, mert

és kiszámolhatják tíz megrázó fejlemény hatását saját befektetéseikre.”

Mégsem ölték meg az online kereskedelmet a hackerek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lukas Schulze

Erősebb euro és rubel

Ennek ellenére a mostani jóslataik nem mindegyike pesszimista. Az elképzelhető, de valószínűtlen események között tartják számon például az euró és az orosz rubel erősödését is.

Az euró szerintük az amerikai központi bank, a Fed kamatemelése miatt erősödhet,

ehhez hozzájárul az is, hogy az EU fizetési mérlege pozitív, és az infláció is alacsony. Emiatt, mint írják, az 1,10 dolláros árfolyamról 1,23-ra kuszhat a jegyzés.

A rubel erősödése a Saxo Bank szerint két körülmény miatt elképzelhető: egyrészt lehetségesnek tartják, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) jövőre ismét megpróbálkozik az olajár feltornászásával, így akár 100 dollár felé is emelkedhet a fejete araby hordónkénti ára (december körül az árfolyam 37 dollár körül mozgott, de egész évben alig volt olyan időszak, amikor 70 fölé emelkedett).

Szíriával zsarolhatnak

Az olajárak csökkenése miatt az év második felében visszaesett az OPEC-en kívüli államok termelése, így ismét nőtt az OPEC-országok részesedése a globális olajtermelésből. Emiatt, írja a Saxo Bank,

érdekükben állhat az olajár ismételt emelése.

Mivel az orosz gazdaság is jelentős részben az olajexportra épül, az orosz gazdaság és a rubel is talpra állhat.

A szíriai beavatkozás stabilizálhatja is az orosz gazdaságot Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A másik ok, hogy Oroszország a szíriai beavatkozással tárgyalóasztalhoz ültetheti az EU és a NATO országait, vagyis azokat az államokat, amelyek a szankcióikkal megrengették az orosz gazdaságot. Az intervenció után azonban valószínűnek tűnik, hogy Oroszország megkerülhetetlen tényező lesz a szíriai rendezésben, és a rendezésről szóló tárgyalásokon kizsarolhatják a szankciók enyhítését is.

Nyerhet az olimpiával Brazília

Nemcsak árfolyam-emelkedéseket jósol a Saxo Bank: az amerikai Szilícium-völgy cégeinek például rossz év lehet 2016. Mint írják, egyre több új vállalkozás indul, ami hátráltathatja a hosszú távú üzleti tervek összeállítását és a piacra lépést.

Ezzel szemben Brazília gazdasága stabilizálódásával is számolhatunk,

amit a 2016-os olimpiához kötődő beruházások indíthatnak el.

Ehhez hozzájárulhatnak a brazil kormány idei reformjai és a dél-amerikai régióban jellemző olcsó devizák. Ha ez a jóslat bekövetkezik – aminek, ismételjük, a Saxo Bank is kevés esélyt ad – komoly profitra számíthat az, aki most vásárol brazil cégek és a régió részvényeiből.

Agresszív kamatemelés

Dél-Kelet-Ázsia és Ausztrália gazdaságára ezzel szemben kockázatot jelent az erősödé El Niño. Az időjárási jelenség miatt a régióban súlyos csapadékhiány alakulhat ki, ami visszavetheti a mezőgazdasági termékek alacsonyabb terméshozamait. Ez azért is probléma, mert az élelmiszerekre világszerte nő a kereslet. Ez a pénzpiacok is meg fogják érezni, ha

valóban súlyos lesz a 2016-os El Niño, a régió országainak valutái gyengülhetnek.

Az amerika jegybank, a Fed a jövő év végén agresszív kamatemelésbe foghat? (A képen balra Janet Yellen, a FED elnöke és Cristine Lagarde, az IMF vezérigazgatója) Forrás: AFP/Mark Wilson

2016-ban elképzelhető, hogy

visszaáll az ezüst iránti piaci bizalom,

vagyis ismét nő a nemesfém árfolyama. Ez a furcsa módon a klímacsúccsal is összefügg: bár eleve egyre nagyobb a kereslet az ezüstre az iparban, ezt növelheti az, hogy a klímacsúcson is támogatott megújuló energiákat kihasználó felszerelések is ezüstöt tartalmaznak. Emiatt a Saxo Bank szerint akár harmadával is emelkedhet az ezüst ára.

A bank számít arra is, hogy az amerikai Fed az év végén agresszív kamatemelést hajt végre. Ez világszerte a kötvények erősödéséhez vezethet.

Trump bedöntheti a republikánusokat

A Saxo Bank egyik legmeglepőbb jóslata az, hogy jövőre már több európai ország is bevezetheti a feltétel nélküli alapjövedelmet. Ezt a döntést szerintük a társadalmi egyenlőtlenségek növekedése miatt hozhatják meg, az eredménye pedig az lesz, hogy

csökkenni fog a luxuscikkek iránti kereslet,

hiszen az alapjövedelem adóemeléseket is jelent majd, ezek miatt pedig a leggazdagabbak kevesebb költekezést engedhetnek meg maguknak.

Donald Trump jelölése demokrata egyeduralmat hozhat Forrás: AFP/Mandel Ngan

A bank az amerikai elnökválasztással kapcsolatban is találgatásokba bocsátkozott: szerintük jelenleg a Republikánus Párt van erős helyzetben, ha az elnökválasztást el is veszíthetik, az későbbi kongresszusi választáson megőrizhetik a többségüket. Ezzel szemben szerintük lehetséges az a forgatókönyv, hogy a demokraták nemcsak az elnökséget, de az elnöki hatalmat korlátozó Kongresszust is elviszik.

Ezt a folyamatot szerintük Donald Trump esetleges jelöltsége indíthatja el,

aki az elnökválasztáson várható bukásával az egész pártot magával ránthatja. Egy ilyen stabil kormányzás a Saxo Bank szerint erősítené az amerikai dollárt és a gazdaságot.