Brit elemzők: változóban a magyar kormány és a bankszektor viszonya

nk20150925
Jól jegyezze meg arra az esetre, ha ötvenezer forintossal fizetne a diszkóban: így néz ki UV fényben a megújított húszezer forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban
Vágólapra másolva!
Stabil kilátással kezdhetik a 2016-os évet Kelet- és Közép-Európa bankszektorai, csökkent a rendszerszintű válságok kialakulásának kockázata és a bankoknak vissza nem fizetett hitelállomány kinnlevőség - áll a Fitch Ratings pénteken ismertetett éves térségi elemzésében. 
Vágólapra másolva!

A Fitch brit hitelminősítő a helyzetértékelés országelemzési fejezeteiben kiemeli, hogy a magyar szuverén adósosztályzatra felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben, és ennek alapján, valamint a tulajdonos bankok részéről várható támogatás jelentős valószínűségét is figyelembe véve a legtöbb magyar bank hosszú távú besorolásainak kilátása szintén pozitív.

Jót tett a devizahitel-átvállalás

A magyar bankszektor egészét a Fitch stabil kilátással tartja nyilván. A cég pénteki elemzése szerint ez azt tükrözi, hogy

a devizahitelek átváltása, a megfelelő tőkeellátottság és a szilárd forintlikviditás stabilizálta

a szektor eszközminőségét. Ehhez hozzájárult az is, hogy csökkent a magyar bankszektor függősége a tulajdonosi finanszírozástól - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint javul a magyar bankok üzleti környezete is, és ennek egyik tényezője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) februárban aláírt memorandum, amelyben a kormány kötelezettséget vállalt a bankadó fokozatos csökkentésére 2016-tól, és arra is, hogy tartózkodik a bankszektor számára hátrányos új jogszabályok bevezetésétől.

Kevés hiteles

A hitelminősítő szerint azonban ennek ellenére is

valószínűtlen, hogy a magyar bankok nyereségessége visszatérne a globális pénzügyi válság előtti szintekre,

elsősorban azért, mert a korábbi eredményeket gyors növekedés és a laza hitelkihelyezési normák duzzasztották fel. A szabályozói környezet azóta sokkal szigorúbb lett; szigorodtak például a tőkemegfelelési és a hitelköltség-megállapítási előírások - áll a Fitch pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint a magyar bankrendszer várhatóan jövőre is megszenvedi az új hitelek iránti gyenge keresletet, a korábbi időszakról áthúzódó jelentős problémás kinnlevőség-állományt, valamint a szűk kamatmarzsokat. Ebben a környezetben a kis és a közepes bankok üzleti modelljére nehezedő nyomás gyorsíthatja a szektorszintű konszolidációt a magyar bankrendszerben - jósolják a Fitch londoni elemzői.

Visszalépett a kormány

A cég szerint az újonnan problémássá váló kinnlevőségek aránya viszont már tetőzött, és a szektorszintű eszközminőség várhatóan jórészt stabil marad a közeljövőben, tekintettel a viszonylag kedvező működési környezetre. A devizaalapú ingatlanhitelek forintosítása enyhíti a lakossági hitelportfólió korábbi romlásának hatását, de az valószínűtlen, hogy ez segítene a már törlesztési hátralékban lévő adósokon - áll a Fitch Ratings pénteki elemzésében.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service nemrégiben

az addigi negatívról stabilra javította a magyar bankrendszer kilátását,

azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar bankok működési környezete stabilizálódik a következő 12-18 hónapban a viszonylag erős gazdasági növekedés közepette.

A Moody's is kiemelte azt a véleményét, hogy változóban van a magyar kormány politikai alapállása a bankszektorral kapcsolatban, és ennek egyik megnyilvánulása volt az EBRD-vel februárban aláírt memorandum, amely tartalmazza a bankadó fokozatos csökkentésének tervét is.