Eladta lakossági üzletágát a Citibank

2015.12.18. 13:19

Lezárult a hatósági engedélyezési folyamata, miután a felügyeleti szervek, a Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Nemzeti Bank  jóváhagyták, hogy az Erste Bank Hungary Zrt. és leányvállalata az Erste Befektetési Zrt. megvásárolja a Citibank lakossági üzletágát.

A tranzakció révén az Erste Bank a második legnagyobb lakossági portfólióval rendelkező pénzintézetté válik Magyarországon. A tranzakcióval az Erste egyedülálló pozícióba kerül a magyar bankpiacon a két vállalat kiemelkedő értékeinek - az Erste Bank széles fiókhálózatának és univerzális banki szolgáltatásainak, valamint a Citibank piacvezető ügyfélkiszolgálási gyakorlatának - összevonása révén - olvasható a közleményben

Az ügyfélszámlákat még nem adják át

Az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedéve előtt nem várható. Addig a Citibank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs. A Citibank a rendes ügymenet szerint működik tovább, beleértve az ügyfelek kiszolgálását és az ügyfélszerzési tevékenységeket is.

A közlemény rögzíti, hogy a Citibank Europe plc adta el a Citibank lakossági betéti- és befektetési-, személyi hitel-, hitelkártya, valamint a mikrovállalatokat kiszolgáló (CitiBusiness) üzletágait, és azt hogy az ügylet magában foglalja a lakossági üzletág alkalmazottainak átvételét is.

A Citi hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. A jövőben a kis- és középvállalatok, a nagyvállalatok, a pénzügyi intézmények, az állami szektor és a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai számára nyújtott szolgáltatások fejlesztésére és bővítésére helyezi a hangsúlyt.

Gyorsabban növekedő országokba mennek

A Citbank magyarországi lakossági üzletágának eladásáról szeptember elején jött létre a megállapodás az Erstével. A Citigroup tavaly októberben jelentette be, hogy 11 országban, köztük Magyarországon, de például Csehországban, Egyiptomban, Japánban, Peruban és Dél-Koreában is el akarja adni lakossági üzletágát. Indoklásképpen arra hivatkozott, hogy azokra a piacokra kíván összpontosítani, ahol a legnagyobb mérettel és növekedési  potenciállal rendelkezik.

Elemzők szerint a Citibank nem tartozik a hazai pénzpiac legjelentősebb szereplői közé, de portfóliójában sok a jól fizető lakossági ügyfél,  lakossági üzletága ezért értékes a piacon.