Az ipari robot nem az óriásvállalatok kiváltsága

Universal Robots automatizálás ipar kisebb gyártók
Vágólapra másolva!
Az ipari robot már a kisvállalatoknak is opció, bár komoly beruházás, ezért mérlegelni kell. Mitől és hogyan változott meg a robotok szerepe? Mely iparágakban éri meg automatizálni a kisebb cégeknek, és mekkora költséggel jár? Körbejártuk a legfontosabb kérdéseket, amelyek felmerülnek a témával kapcsolatban.
Vágólapra másolva!
A könnyűrobotoké lehet a jövő? Forrás: Universal Robots

A robot mint asszisztens

Nemcsak a nagyvállalatoknak, hanem a kis- és középméretű gyártóknak is lépést kell tartani a globális versenyben. Ezt segíti, hogy a kollaboratív robotok, vagyis kobotok kifejlesztése mindenkinek elérhetővé tette az automatizálást. A könnyűipari robotokra immár termelési asszisztensként tekintenek:

közvetlenül az emberrel tudnak dolgozni, rugalmasak,

könnyen kezelhetőek és költséghatékonyak. A monstrumok helyett, melyekhez jobb, ha nem megy közel az ember, ezeké a könnyűrobotoké lehet a jövő. A Universal Robots robotikai vállalat segítségével gyűjtöttük össze, hogy mik a lehetőségek ezen a téren a magyar kkv-szektorban.

A vállalat közleménye szerint a cél nem munkahelyek feleslegessé tétele, hanem támogatni a szakembereket feladataik elvégzésében, és hatékonyabbá tenni folyamatokat. Az ipari robotok globális értékesítése 2018-ra évente várhatóan átlagosan 15 százalékkal fog nőni – derül ki a Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) 2015-ös jelentéséből. 2014-ben több mint 200 ezer ipari robotot telepítettek a világon, ami 15 százalékkal több a 2013-asnál. 2017 végére a gyárak szerte a világban 2 millió robotnak adnak majd otthont.

Mi a kollaboratív robot?

A kollaboratív robotok bevezetése jelentheti a legújabb forradalmat az automatizálás területén. Az új generáció, mely a kobot (cobot) nevet kapta, paradigmaváltást hoz a gyáriparban azzal, hogy folyamatosan új utakat keres a termelési folyamatok optimalizálására és fejlesztésére. Olyan feladatköröket vállal át emberi munkatársától, ahol nehéz tárgyakat, alkatrészeket kell mozgatni, kényelmetlen, nem ergonomikus környezetben, a lehető legnagyobb pontossággal. Alkalmazása csökkenti az összeszerelő munkások nehéz, ismétlődő munkavégzése közben történő húzódásos sérüléseinek a számát, és növeli a minőséget és a termelékenységet a sorok közt.

Kinek van szüksége ilyen robotokra?

Amikor egy kisvállalat mérlegeli, hogy beruházzon-e egy robot üzemeltetésébe, először azt érdemes végiggondolni, hogy vannak-e olyan feladatok, amelyeket egy kollaboratív robot segítségével gyorsítani, optimalizálni tudnak. Akár azzal, hogy egy robotkar gyorsabban dolgozik, akár azzal, hogy éjszaka, felügyelet nélkül is tud haladni a munkákkal, vagy esetleg a minőséget tudja javítani - véli Slavoj Musílek, az Universal Robots közép-kelet-európai régiós vezérigazgatója. Illetve akkor is előnyös, ha

a kollégák hasznosabb, komplexebb munkákat végezhetnének,

amíg a robot például a megmunkálásra váró elemeket helyezi be a gépbe.

„Mivel folyamatosan látjuk, hogy újabb és újabb, sokszor egészen meglepő alkalmazási módokat találnak a felhasználók, iparágakat nehéz említeni, ahol érdemes használni a robotokat.

A kulcsmomentum a sorozatgyártások gyorsítása és optimalizálása,

a magas precizitást igénylő munkák folyamatos színvonalon történő teljesítése, valamint a veszélyes, egészségtelen, ergonómiailag kedvezőtlen feladatok átadása a robotoknak” – teszi hozzá Musílek. Ezek alapján a legnagyobb felhasználók az autó-, fém-, elektronikai és élelmiszeripar, valamint az ital-, gumi- és műanyaggyártás. Találunk viszont alkalmazót az egészségügyben és a laborokban, az oktatási és kutatóintézményekben és az építőiparban is.

Kollaboratív robot csavarozás közben Forrás: Universal Robots

Munkaerőt szabadít fel

A 10 munkatársat foglalkoztató bajor fém- és gépipar cég, a Thiele nemrég az automatizálás mellett döntött, hogy új munkatárs alkalmazása nélkül bővítse termelését. A megoldás egy 18 kg-os robotkar lett különleges gripperrel, valamint intuitív grafikus felhasználói felülettel (GUI), amely minden alkalmazottnak lehetővé teszi a könnyű használatot. Mára éjszakánként minden kis szériában történő, programozható szerszámgéppel végzett marással kapcsolatos feladatot a robot lát el emberi közreműködés nélkül. Kinyitja a kapukat, behelyezi a nyersanyagot, rögzíti a gépsatuba, a marást követően az elkészült terméket kiveszi, és félreteszi. Ezzel

mentesíti a dolgozókat a monoton munkák elvégzése alól,

és munkaerőt szabadít fel a jóval komplexebb feladatok ellátásához.

A német BOOG Machining Company alkatrészek kis szériában történő marására, esztergálására és megmunkálására specializálódott. A kisméretű alkatrészek (kevesebb, mint 5 kg) kezelése miatt egy olyan robotot választott, amely három óránként megtölti és kiüríti a megmunkálógépet, ahelyett, hogy a korábbiakhoz hasonlóan valakinek folyton szemmel kelljen tartania azt. A robot egyúttal segít megelőzni a munkahelyi sérüléseket, mivel olyan kicsi, ugyanakkor éles alkatrészeket mozgat meg, amelyek könnyen tudnak sérülést okozni, ha valaki rosszul nyúl hozzájuk.

Beszéljünk a pénzről

Ezen felül természetesen ott vannak az anyagiak is, ami szintén fontos szempont. Minden cégnek érdemes kiszámolni, hogy egy robot munkába állításával várhatóan mennyivel tudja növelni a bevételét (pl. több megrendelés teljesítésével, gyorsabb munkával stb.), és ezek alapján mennyi idő alatt térül meg a robot telepítése. Ez ugyan cégenként eltérő, elmondható, hogy

átlagosan 195 napra, illetve 6-12 hónapra van szükség a megtérüléshez.

A beruházás összege minden esetben attól függ, hogy milyen feladatra fogják használni a robotot, az alkalmazásbeli különbségek látványos különbséget jelentenek a végösszegben is. Általánosan azt lehet mondani, hogy

a teljes költség 25-50 ezer euró között mozog,

melynek jellemzően a fele, vagy annál valamivel kevesebb magának a robotkarnak az ára. A munka vagy a teljes robotikai megoldás komplexitásától függően a végleges ár rendkívül változékony.

A robotok mentesítik a dolgozókat a megterhelő vagy monoton munkák alól Forrás: Universal Robots

A magyar piacon van erre igény?

A magyar piacon az utóbbi két évben, 2013-ban és 2014-ben csökkent a roboteladások száma, 2014-ben 534 egységet értékesítettek. Az is látszik viszont, hogy a változás iparágtól is függ, hiszen például a gumi- és műanyaggyártás területén Magyarországon többen vásároltak robotot 2014-ben, mint egy évvel korábban, míg az autóiparban csökkenés tapasztalható.

A Universal Robots forgalmazói által tapasztaltak alapján

a magyar cégek viszonylag nyitottak, különösen az autó- és fémiparban,

valamint az imént is említett műanyaggyártásban. A nyitottságuk nagyban függ attól, hogy a feladatot mennyire látják megvalósíthatónak a robottal, és természetesen attól, hogy meglátásuk szerint megtérül-e a befektetés.

Elavultak a biztonsági irányelvek

A legfontosabb szempont a fejlesztésben és az új elvárások esetében is egyértelműen a biztonság. Ahhoz, hogy ember és robot védőkerítés nélkül dolgozhasson együtt, szükséges egy, a teljes rendszerre kiterjedő kockázatfelmérés, mely megfelel az aktuális irányelveknek és DIN-normáknak. Ezek

a normák, szabályok azonban még mindig a hagyományos ipari robotokhoz igazodnak.

Ebben az esetben helyénvaló erőltetni a normafejlődést, hogy az egyértelmű igény és a fejlődő technológia mellett az ember-robot együttműködés keretfel-tételeit is megteremtsük.

Ha visszapillantunk a történelembe, világossá válik, nem először tágítják ki egy piac alapvető változásai az addigi szabályozás határait. Amikor az első, igazán lassan haladó autók megjelentek Nagy-Britanniába kiépítetlen útjain, még a „Red Flag Act” volt érvényben. A jármű előtt egy férfi gyalogolt vörös zászlót lengetve, hogy az automobil egy járókelőt se sodorjon veszélybe. A módszer nem volt sem hasznos, sem pedig nagy tömegben megvalósítható.

Az autók elterjedéséhez hasonló folyamat megy végbe napjainkban az ipari robotok piacán is.

A nagy érdeklődés irántuk jelzi a piaci keresletet, ezzel egy időben azonban a robotok iránti új követelmények kitolják az eddigi normák és szabályozások határait. Azt azonban, hogy milyen, vagy hogy néz ki egy biztonságos könnyűipari robot, sehol sem határozták még meg pontosan.