Különös nyersanyag lett az év vesztese

Molybdenum
Molybdenum
Vágólapra másolva!
Egy furcsa nevű, talán sokak számára nem is ismert fém, a molibdén volt az idei év legnagyobb nyersanyagpiaci vesztese. Miközben mindenki az olajra vagy a vasércre figyelt, ez a kevésbé gyakran emlegetett, ámde annál fontosabb fém hatalmasat bukott a piacon, elsősorban Kína miatt.
Vágólapra másolva!

Bár a kínai gazdasági növekedés lassulása és az ország csökkenő nyersanyagkereslete egész évben tematizálta a piacokat, kevesen figyeltek oda 2015 legnagyobb vesztesére, a molibdénre. A fémet döntő többségében az acéliparban használják fel, mivel ötvöző elem, és már kis mennyiségben is igen előnyösen változtatja meg az acél tulajdonságait.

Molybdenum Forrás: Wikipedia.org, Heinrich Pniok/Heinrich Pniok

Az ára azonban idén egészen 49 százalékot szakadt, ami a legnagyobb esésnek számít a Bloomberg által követett 79 nyersanyag között. A zuhanás mögött egyébként a szektor más területein is felmerülő probléma, az alacsony kereslet és a túlkínálat áll.

Piaci torulások

A molibdén felhasználása idén 5,1 százalékkal esett, ami a legnagyobb zsugorodás 2009 óta. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a világ legnagyobb fém- és energiafogyasztójának számító Kína kereslete 8 egymást követő hónapban csökkent – írja a Bloomberg.

A fém ára pedig 8 egymást követő hónapban kitartóan esett,

ami a leghosszabb szakasznak számít 2011 óta. Ez pedig az olyan bányavállalatok hozamaira is erős nyomást gyakorolt, mint a vezető kitermelőnek számító Freeport-McMoRan.

Ráadásul a kínai kereslet rendületlen gyengülése és a kínálati oldal elégséges megtisztításának hiánya

továbbra is negatív kilátásokat eredményez a nyersanyagpiacon

– derül ki Wells Fargo Investment Institute stratégájának véleményéből. Paul Christopher úgy látja, a molibdén kiváló példáját adja az árupiac gyenge teljesítményének.

Évtizedes zuhanás

A molibdén-oxid ára novemberben 12 éves mélypontra zuhant, fontonkénti 4,616 dollárral. Ez pedig meghaladta az olaj 37 százalékos esését, illetve a Bloomberg árupiaci indexének 27 százalékot süllyedését. Ezzel együtt az azonnali szállítású molibdén a londoni tőzsdén 43 százalékkal tonnánkénti 11 628 dollárra zuhant idén, ami fontonként 5,27 dollárt jelent.

Hogy miért számít a molibdén esete a szektor példaszerű jelenségének, azt jól mutatja a CPM Group elemzőjének indoklása, aki hangsúlyozza, mivel a fém a bányavállalatok bevételében csupán kis részt foglal el, így a kitermelők lassan fogják vissza a kínálatot, amikor az árak esnek. Ezt bizonyítja, hogy a Bank of America adatai szerint idén 40,9 millió fonttal haladta meg a kitermelés a keresletet, ami a legnagyobb eltérést jelenti 2002 óta. Ráadásul a bank szerint

a piac egészen 2020-ig túlkínálatot mutathat.

Fennmaradó túlkínálat

A helyzet további furcsasága, ami szintén rámutat a nyersanyagpiac problémáira, hogy bár a molibdén-kitermelők bejelentették a kibocsátás csökkentését, ezt lényegében vissza is vonták – hangsúlyozza a CRU kutatója.

Mivel ugyanis főként a dél-amerikai rézbányákban igen olcsón lehet melléktermékként hozzájutni a molibdénhez, így várhatóan továbbra is fennmarad majd a túlkínálat, miközben a készletek egyre csak duzzadnak.