A befektetők fejvesztve menekültek a hitelpiacokról a héten, amikor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közel egy évtized után először kamatot emelt. Ráadásul az idei év brutálisan rossz szerepléssel fenyeget a magas hozamú amerikai kötvények területén.

Egyenesen „mészárlásnak” nevezték a kötvénypiacon történteket a Bank of America Merrill Lynch, miközben a Fed a kamatemelés útjára lépett. A kötvényalapokból ezen a héten 13 milliárd dollárt vontak ki, ami 2013 júniusa óta nem látott összeg.

Ráadásul még durvább a helyzet azon alapoknál, amelyek banki hitelpapírokba fektettek. Ezek 2011 óta nem tapasztalt tőkekiáramlást szenvedtek el a héten – írja a Business Insider.

A magas hozamokkal kecsegtető kockázatosabb kötvények továbbra is lejtmenetben vannak. A bank jelentése szerint az amerikai magas hozamú kötvények 3,05 milliárd dolláros, vagyis 1,5 százalékos nettó tőkekiáramlást voltak kénytelenek elkönyvelni az elmúlt héten. Ez pedig már a második egymást követő 3 milliárdos és 1,5 százalékos kivonást jelenti.

Forrás: AFP/Spencer Platt

Az elmúlt 10 évben az amerikai magas hozamú kötvények piaca eddig négyszer szenvedett el ilyen nagyságrendű, egymást követő veszteségeket, legutóbb 2013 júniusában.

Az állapotokat jól mutatja, hogy a Goldman Sachs a napokban jelezte, hogy a magas hozamú kötvények számára 2015 lehet az eddigi legrosszabb nem recessziós év. Ugyanis idén fordulhat elő először olyan, hogy ezen a területen negatív éves hozamot generál az amerikai piac, miközben a gazdaság nem szenved recessziótól.