Nyilvános a veszélyes szén-monoxid-érzékelők listája

Íme, a szén-monoxid-mérők feketelistája - ezek a legveszélyesebb készülékek
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A kereskedelmi forgalomban elérhető szén-monoxid-érzékelők közül kevés a megfelelő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteki közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésein a termékek több mint fele elbukott.
Vágólapra másolva!

A szaktárca az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a hatóság az elmúlt három év során négy akció keretében vizsgálta meg a szén-monoxid-érzékelőket. A vizsgált 50-féle termékből 16 került a pozitív listára, míg a negatív listán 34 készülék szerepel.

A riasztók negyedével baj van

A legutóbbi vizsgálatot Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára az idei fűtési szezon kezdete előtt rendelte el. Ekkor a vizsgált 12 termék közül 9-et találtak megfelelőnek, míg 3-féle készülék nem teljesítette a követelményeket.

A korábban ellenőrzött és akkor megfelelőnek minősített ötféle érzékelő közül 4 ezúttal is megfelelő volt a laborvizsgálati eredmények alapján, egy érzékelő azonban nem.

Így ezt a terméktípust az NFH eltávolította a pozitív listájáról.

Az eddigi vizsgálatok következményeként a cégek egyre inkább a hatóság pozitív listáján szereplő szén-monoxid-érzékelőket forgalmazzák - jelezték a közleményben. Hozzátették: a listát bárki megtalálja az NFH honlapján.