Megválik lengyel bankjától a Raiffeisen

2015.12.18. 08:08

Az osztrák Raiffeisen Bank International beterjesztette a lengyel pénzügyi felügyeletnek helyi leánycége, a Raiffeisen Polbank eladási tervét, és már csak a jóváhagyásra vár.

Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója azt mondta, hogy több bank érdeklődik a Polbank iránt, köztük többnek érdekeltsége van Lengyelországban. A Raiffeisen Polbank eszközértéke alapján a kilencedik  legnagyobb lengyel kereskedelmi bank, könyv szerinti értéke 6 milliárd zloty (1 zloty=73,33 forint). 

A Polbank svájci frank jelzálog-portfóliója az egyik legnagyobb Lengyelországban, mintegy 12,5 milliárd zloty. Az RBI ezt leválasztotta az eladásra kerülő bankról, és e nélkül értékesíti. 

A Raiffeisen Polbank eszközértéke alapján a kilencedik legnagyobb lengyel kereskedelmi bank. A fotón a bank siófoki fiókjaFotó: Szabó Gábor - Origo

 

Az RBI mostani lengyel bankjának egy részét a görög EFG Eurobanktól vásárolta meg 2012-ben 460 millió euróért és vonta össze meglévő érdekeltségével. A lengyel pénzügyi felügyelet akkor azzal a feltétellel engedélyezte az ügyletet, hogy az RBI legkésőbb 2016 közepéig vagy tőzsdére viszi a Raiffeisen Polbank részvényeinek 15 százalékát, vagy saját részvényét vezeti be a varsói tőzsdére.