Készüljön fel a sokkoló cukorárra

2015.12.20. 07:48

Több mint 18 százalékkal drágult a kristálycukor kilója június óta, és a világpiaci tendenciák alapján további áremelkedésre lehet számítani.

Míg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint egy kiló kristálycukorért júniusban még 184 forintot kellett fizetni, addig novemberben már 218 forintot. A hazai cukorárak emelkedése alapvetően annak tudható be, hogy Magyarország édesítőfogyasztása az alacsony hazai termelés miatt erősen importfüggő. Márpedig idén megfordult a cukor világpiacát 2009 óta jellemző túlkínálat,  a kereslet a mostani, 2016. szeptember 30-ig tartó szezonban várhatóan 2,6 millió tonnával meghaladja a 170-180 millió tonnára tehető éves globális cukortermelést - mondta Juhász Gergely, az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója. 

Egyik drágább, mint a másikForrás: Thinkstock

Volt még tartalék

Az áremelkedést tompította, hogy a kereskedők a 2009-től felhalmozódott 25 millió tonnás többletkészletükből elégítették ki az igényeket. Idén augusztus közepe óta még így is több mint 20 százalékkal mentek feljebb a londoni tőzsdén a fehér cukor jegyzései, míg az amerikai nyerscukorárak még ennél is jobban, mintegy 40 százalékkal emelkedtek.

Rossz volt a termés

A drágulás Juhász Gergely szerint 2016-ban tovább folytatódhat, annak mértéke elérheti a 10 százalékot. A világ legnagyobb cukortermelő országában, Indiában az idén kisebb lett a termés az előző évihez képest, miután a kevésbé csapadékos monszun szezon miatt kevesebb cukornád termett. Még nagyobb, 3,4 millió tonnát elérő visszaesésre lehet számítani az Európai Unióban,  aminek következtében a cukortermelés 46 éve nem látott alacsony szintű, 14,5 millió tonna lehet - magyarázta a Conclude vezérigazgatója.

Behozatalra szorulunk

A Nemzetközi Cukorszövetség a 2016-2017-es termelési szezonra már 6 millió tonnára teszi azt a mennyiséget, amennyivel az édesítő kínálata elmaradhat a keresletétől. Juhász Gergely kiemelte, hogy a cukor árának esetleges további emelkedése azért érintheti Magyarországot, mert az évi 375-400 ezer tonnára tehető belföldi cukorfogyasztásból csak 125 ezret fedez a hazai termelés, a többit importból kell biztosítani.