Megint félünk a munkanélküliségtől

2015.12.21. 09:40

Decemberben az üzleti várakozások változatlanok voltak, a fogyasztóiak viszont, bár csak minimálisan, de javultak, és idei csúcsukra értek - közölte az Európai Unió támogatásával végzett felmérésének eredményeit a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Decemberben lényegében nem változott a GKI-Erste konjunktúraindex, az év egészére mindvégig az optimizmus volt jellemző, az egyes hónapok hullámzása kifejezetten szerény volt.

Az építőipar optimista

A konjunktúraindex decemberben mínusz 1,5 pontra javult a novemberben mért mínusz 1,7 pontról. Az üzleti bizalmi index az előző hónapban mért 4,6 ponthoz képest 4,7 pontra javult, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 19,2 pontra javult az előző havi mínusz 19,6 pont után.

Decemberben az üzleti szférán belül az ipari és kereskedelmi várakozások kissé romlottak, az építőipari és szolgáltató cégek viszont a novemberinél optimistábbak lettek.

Javult az építőipar rendelésállománya isForrás: MTI/Ujvári Sándor

Az ipari bizalmi index decemberben valamicskét csökkent, így - némi évközi javulás után - visszatért az év eleji szintre. A decemberi gyengülésben egyaránt szerepe volt az elmúlt és a következő időszaki termelés romló megítélésének, valamint a csökkenő rendelésállománynak, ezen belül az exportrendeléseknek. A készletek megítélése viszont javult.

A munkanélküliségtől való félelem állandóForrás: MTI/Koszticsák Szilárd


Az építőipari bizalmi index értéke - kéthavi csökkenés után - decemberben pozitívan korrigált. Az előző háromhavi termelés és a rendelésállomány értékelése is javult.
A kereskedelmi bizalmi index viszont kissé csökkent. Az eladási pozícióról, a készletszintről, valamint a rendelésállományról alkotott vélemény egyaránt valamivel rosszabb lett.

A szolgáltatói bizalmi index decemberben visszaemelkedett októberi értékére. Kedvezőbb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és következő időszak forgalmának megítélése is.

A foglalkoztatási szándék az iparban nem változottFotó: Mudra László - Origo


A foglalkoztatási szándék az iparban nem változott, az építőiparban és a kereskedelemben kissé visszafogottabb lett, a szolgáltató szférában javult. A lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött. Az áremelési törekvés mértéke az iparban nőtt, az áremelés köre viszont csökkent. Az építőiparban továbbra sem tér el egymástól az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke közel hatéves minimumára csökkent.

Drágulás jöhet

A szolgáltató cégek áremelési szándéka viszont erősödött,miként a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és a kereskedelemben romlott, az építőiparban nem változott, a szolgáltató cégek és a fogyasztók körében javult.

Talán többet tudunk félre tenniFotó: Szabó Balázs - Origo

A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben csak minimálisan emelkedett, de így is idei legmagasabb értékét érte el. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét a novemberinél kissé rosszabbnak, megtakarítási képességét viszont kedvezőbbnek vélte.

Hűtőt most veszünk, jövőre nem biztos

A megkérdezettek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét jelentősen javulónak, a következő egy évre vonatkozót viszont romlónak érzékelték.