Nem kerülnek az utcára a kéményseprők, miután az ország bizonyos területein a katasztrófavédelemhez kerül a kémények ellenőrzésének és karbantartásának feladata. A katasztrófavédelem mindegyiküket a mostani bérüknél magasabb fizetésért foglalkoztatná. 

Határozatlan idejű szerződést kínál a katasztrófavédelem azoknak a kéményseprőknek, akik a jelenlegi cégüktől hozzájuk igazolnak, ám nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot, nem jár szankcióval, ha úgy döntenek, hogy maradnak az eredeti munkáltatójuknál –írja a Magyar Nemzet.

 

A fővárosban mintegy 70-80 ezer kémény van kritikus állapotbanForrás: MTI/Honéczy Barnabás

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke azt mondta, a munkáltató megváltozására azért kerülhet sor, mert egy nemrégiben elfogadott törvény szerint a szolgáltatást részben a katasztrófavédelem veszi át a kéményseprő-vállalatoktól jövő nyártól. Tehát a következő évtől vegyesen működik majd egymás mellett az állami és a vállalkozói szektor.

Az önkormányzatok júliusig dönthetnek arról, hogy felmondják-e a meglévő szerződéseiket, és az állammal kötnek-e újat.

Kéményellenőrzés a VII. kerületi Király utcábanForrás: MTI/Kovács Tamás

A szakszervezet december 17-én tárgyalt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével. Azt az ígéretet kapták, hogy a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők nem keresnek majd kevesebbet, mint jelenleg.

A határozatlan idejű szerződés és a cafeteria mellé rugalmas munkaidőt ígérnek a kéményseprőknek.