Még évekig szárnyalhat a dollár

2015.12.21. 10:01

A dollár piacán a bika 2011 júniusi negyedévében jelent meg, és a Deutsche Bank elemzői szerint még két további évig kitarthat. Kereskedelmileg súlyozva az amerikai fizetőeszköz akár további 10 százalékot is erősödhet a következő időszakban.

Van még tere a dollár erősödésének, mielőtt elérni a következő ciklikus csúcspontot – idézi a Business Insider a Deutsche Bank stratégáinak elemzését. Az elemzők szerint a dollár bikapiaca jelenleg még csupán a kétharmadánál tart.

Az indoklás szerint a Bretton Woods-i rendszer bukása óta a dollár 9-10 éves gyengülő ciklusait 6-7 éves emelkedők követték. Jóllehet minden ciklus különböző, de a stratégák úgy látják, hogy a jelenlegi makroháttér megerősíti azt a nézetet, hogy jelenleg a kétharmadánál tartunk a felívelő időszaknak.

Lassan, de biztosan

Történetileg az látszik, hogy az elmúlt ciklusokban a csökkenéseket követően a dollár kereskedelmileg súlyozott reálindexe 58 százalékkal erősödött 1978 és 1985 között, míg 33 százalékkal 1995 és 2002 között. A legutóbbi gyengülő periódusban az index 28 százalékot süllyedt, és a stratégák véleménye szerint a zöldhasú amellett, hogy ezt a veszteséget behozza, még további 10 százalékot erősödhet. Mindazonáltal a dollár izmosodása a ciklus fennmaradó időszakában nem lesz túlságosan gyors ütemű.

Az eddigi tapasztalatok alapján az elemzés kiemeli, hogy amellett, hogy az emelkedő ciklusok rendre rövidebbek, mint a csökkenők, reálértéken trendszerűen behozzák a teljes elszenvedett veszteséget. Ennek szellemében vélik úgy a stratégák, hogy még két évig kitarthat az emelkedés, amely legalább 10 százalékos lehet.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A kétirányú út

Különösen izgalmas lehet mindazonáltal, hogy milyen tényezők határozzák majd meg a dollár további erősödését. A Deutsche Banknál két alapvető forgatókönyvet látnak, az egyik főszereplője az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, a másiké pedig Kína. Amennyiben a Fed monetáris szigorítása lesz a motor, úgy az elemzés szerint a dollár izmosodása lassú és széleskörű lesz, nagyjából egyenlően elosztva a G4 országok, a nyersanyagvezérelt gazdaságok, valamint a feltörekvő piaci fizetőeszközökkel szemben.

Ha azonban Kína, és elsődlegesen a kínai devizapolitika lesz a meghatározó tényező mint instabilitási forrás, akkor a dollár erősödése erősen koncentrálódhat a nyersanyagvezérelt és feltörekvő országok devizáival szemben, míg a G4 fizetőeszközök felülteljesíthetnek.

Külön érdekes, hogy az elemzők úgy látják, a jelenlegi dollárerősödés szokatlan, mivel nagyrészt az előtt következett be, hogy a Fed valóban kamatot emelt volna.Éppen ezért a következő időszakban feltehetően csupán szerényebb emelkedésre kell felkészülni.

Ezzel szemben a stratégák vélekedése az, hogy egyes fizetőeszközök, különösen az euró vagy a nyersanyagvezérelt országok devizái a következő években még gyengülhetnek igen erőteljesen a zöldhasúval szemben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK