Hosszú boltzár jön

2015.12.21. 10:21

Vége a vasárnapi vásárlásoknak ismét. A karácsonyi ünnepek után december 27-én vasárnap sem nyit ki a boltok többsége.

Az idei új szabályok szerint december 24-én, csütörtökön legkésőbb 12 órakor kötelesek a boltok, áruházak bezárni. December 25-én és 26-án, az ünnepek alatt zárva lesznek az üzletek. December 27-én, vasárnap sem nyithatnak ki. Ez azt jelenti, hogy három hosszú napra kell előre bevásárolni – közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség.

December 24-én az élelmiszerboltok általában nyitva lesznek még, de sok iparcikküzlet erre a rövid időre már nem nyit ki. A bevásárlóközpontok közértjei a szokásos kora reggeli órákban nyitnak, az iparcikkeket árusító boltok általában 9-kor.

A plázák december 24-én 12-kor bezárnakForrás: Origo

A benzinkút, gyógyszertár, piac, vasút, autóbusz-pályaudvar, repülőtéri üzlet, 200 négyzetméternél kisebb bolt, ha a tulajdonos vagy segítő családtag áll a pult mögött, nyitva lehet december 24-én 12 óra után is.

A fodrászok eldönthetik, meddig szárítják a hajat

A jogszabály engedi hajnali fél öt és 12 óra között a kizárólag pékárut, továbbá kizárólag tejterméket értékesítő üzlet, újságot árusító üzlet, virágüzletek nyitvatartását is.

A hajvágást nem kell december 24-én délben befejezniForrás: Northfoto

A különböző szolgáltatókat, például a fodrászt, kozmetikust nem érinti a boltok, áruházak nyitvatartási tilalma, így december 24-én szabadon dönthetnek arról, meddig fogadják a vendégeiket.

A vendéglátásra, szórakozóhelyekre sem vonatkozik a zárvatartási tilalom.

Az ünnepek után legkorábban december 28-án, hétfőn, hajnali fél ötkor lehet kinyitni.

A december 28-a, hétfő előreláthatóan a kétszer kapott, nem tetsző, rossz méretű ajándékok cseréjének rohama lesz. Jogszabály ezt a cserét nem írja elő a boltok részére, de kialakult annak a gyakorlata, hogy néhány napig az ünnepeket követően kicserélik az ajándékokat. A cserebere feltétele a nyugta megléte és az ajándék sértetlensége.

Megint hozzá kell szokni a vasárnapi boltzárhozForrás: MTI/Czeglédi Zoltán

A jogszabályok alapján az online áruházban vásárolt terméket, bármi legyen is az, a vásárlást követő 14 napon belül akkor is kötelező kicserélni, ha a vásárló egyszerűen csak meggondolta magát. A 14 nap 14 naptári napot jelent, így a munkaszüneti napok is beleszámítanak, tehát érdemes odafigyelni, mikor jelenti be a vásárló az elállás szándékát. A csere szándékát egyáltalán nem kötelező indokolni, elég akár annyit is mondani, hogy "csak".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK