A vagyon megteremtésében és annak generációkon átívelő megőrzésében vizsgálja a nők szerepét a UBS Group AG és a PwC „A milliárdosok változó arcai" című közös tanulmánya. A nők átlagosan nagyobb vagyonokat irányítanak, mint a férfiak, és egyre nagyobb befolyással rendelkeznek a családi vállalkozások, a filantróp tevékenység és az irányítás területén.

  • A milliárdos nők száma gyorsabban nőtt a milliárdos férfiak számához képest.
  • A milliárdos nők egyben a családi vállalkozások hajtóerejét jelentik.
  • Az 1995-ös év milliárdosai közül csupán 126 (44 százalék) maradt továbbra is milliárdos.
  • A fennmaradó milliárdosok átlagosan 2,9 milliárdról 11 milliárd dollárra növelték a vagyonukat, felülmúlva ezzel a részvénypiacokat és a globális GDP-t.
  • A milliárdosok a szabályozást és az adókat tekintik a legfőbb kihívásnak pozíciójuk fenntartására nézve.

Az „Athéné-tényező"

A milliárdos nők száma gyorsabban növekszik, mint a milliárdos férfiaké, a növekedés szorzószáma a nők esetében 6,6, a férfiak esetében 5,2. A fejlődés fő hajtóerejét az ázsiai vállalkozó nők jelentik. Az elmúlt tíz évben Ázsiában nőtt a legnagyobb mértékben a milliárdos nők száma: 3-ról 25 főre, ami 8,8-szoros növekedés. Európában a növekedés mértéke 2,7-szeres (21-ről 57 főre), az Egyesült Államokban pedig 1,7-szeres (37-ről 63 főre).

Ázsiában él a világ milliárdos nőinek csaknem egyötöde, ráadásul az ázsiai milliárdos nők általában fiatalabbak, mint a világ többi részén élők. Ezzel szemben Európában és Amerikában a milliárdos nők többnyire sokadik generációs milliárdosok, ugyanakkor az előző generációkhoz képest erőteljesebb szerepet töltenek be családjukon belül.

Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye az egyik legismertebb milliárdos nőForrás: AFP/2015 Getty Images/Stephen Lam

A veszett vagyon

A tanulmány azt mutatja, hogy a nagy vagyon mulandó: az 1995. év milliárdosainak ma már csak kevesebb mint fele milliárdos. Azok viszont, akik megmaradtak, jelentős mértékben növelték vagyonukat. A fogyasztói, kiskereskedelmi, technológiai és pénzügyi szolgáltatások ma a domináns iparágak, és a tartósan milliárdosok összvagyonának kétharmadát teszik ki. A technológiai szektorban különösen nagy a tartósan milliárdosok aránya. Míg az iparban, az ingatlan és egészségügyi ágazatban a milliárdosok vagyona mulandóbb.

A milliárdosok
A jelentés 1995-ben 289 milliárdost számolt össze. Ma ezek közül mindössze 126-an vannak rajta ezen a listán, míg mások lekerültek róla haláleset, családi tényezők vagy üzleti kudarc miatt. Ugyanebben az időszakban 1 221-en váltak milliárdossá, így az új és a meglévő milliárdosok száma 2014-ben elérte az 1 347-et.

Az a 126 milliárdos, aki 1995 óta megőrizte pozícióját, 1000 milliárd dollárnyi vagyont termelt, ami nagyjából 21 százaléka az összes milliárdos által világszerte létrehozott vagyonnak. A megmaradt milliárdosok vagyona átlagosan az 1995-ös 2,9 milliárd dollárról 2014-re 11 milliárd dollárra nőtt, vagyis a 3,8-szorosára, ami meghaladja a globális GDP növekedési szorzóját (2,5).

Mi kell a sikerhez?

Három olyan tulajdonságot azonosítottak, amelyek a férfiak és nők esetében egyaránt nélkülözhetetlenek a vállalkozói sikerhez: okos kockázatvállalás, „megszállott" üzleti összpontosító képesség, és makacs eltökéltség.

Hogyan tartható fenn a gazdagság?

A jelentés megállapította, hogy a többgenerációs milliárdosok nagy része azáltal őrizte meg pozícióját, hogy megtartotta az eredeti vállalkozást, vagy annak egyes elemeit. 

A milliárdosok több mint kétharmada 60 év feletti, és kritikus fontosságú vagyonátruházási döntések előtt áll. A jelenlegi milliárdosok több mint háromnegyedének két vagy több gyermeke van. A következő generációk színre lépésével a vagyon felhígulásának megelőzése érdekében világos vagyonmegőrzési stratégiára van szükség.

A hosszú távú siker biztosítéka az irányítási kompetencia elsőbbsége a családi kötelékekkel szemben, ugyanakkor az erős identitás is lényegesnek bizonyult a milliárdos dinasztiák fennmaradásában. Az erős irányítás és a megfelelő erőforrásokkal rendelkező privát családi vagyonkezelő cégek mellett ez is kulcsfontosságú tényező.