November végén a költségvetés hiánya 971 milliárd forint volt, 254 milliárddal több, mint 2014 novemberének végén. A kormány szerint az eltérést az uniós források eltérő alakulása okozza. A 2,4 százalékos év végi hiány továbbra is tartható. November végéig 665 milliárddal több adó folyt be a költségvetésbe, mint egy évvel korábban, a kormány szerint azért, mert jobban pörög a gazdaság és sokat fehéredett.

Az államháztartás központi alrendszerének november végi halmozott hiánya 970,7 milliárd forint volt, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az uniós források miatt 

Ugyan 2014 november végén 713,7 milliárd forint volt az államháztartás központi alrendszerének deficitje, a két év azonos időszaka közötti különbség továbbra is elsősorban az uniós források eltérő alakulásából fakad: eddig több mint 500 milliárd forinttal magasabb kifizetést teljesített a költségvetés, annak érdekében, hogy biztosítsa a hazai fejlesztések megvalósulását és elkerülje az esetleges forrásvesztést, magyarázza a számokat az NGM.

Mínuszos volt a november 

Idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, szemben a tavalyi 95,9 milliárd forintos többlettel. Az eltérés itt is az egyes uniós programok finanszírozásával függ össze: a hónapban közel 494 milliárd forintnyi forrást utalt ki a költségvetés. Ez 280 milliárd forinttal magasabb az előző év novemberi összegénél.

Több adó folyt be 

Az előző év azonos időszakához viszonyítva mintegy 665 milliárd forinttal több adóbevételt könyvelhetett el a költségvetés. Ez főként a hazai gazdaság teljesítményének és a gazdaság fehérítése érdekében hozott kormányzati intézkedések - így például az online pénztárgépek és az ekáer - sikerének köszönhető, írja a tárca.

665 milliárddal több adó folyt be a költségvetésbeForrás: AFP/Attila Kisbenedek

A hiány tartható 

Az uniós módszertan szerint számított hiánycél az idei év végére változatlanul a GDP 2,4 százaléka, hangsúlyozza az NGM, a hiánycél – figyelembe véve a bevételek és a kiadások éven belüli eloszlását – továbbra is reálisan tartható, azonban akár ennél alacsonyabb értékre is lehet számítani.