A kormány még 2015-ben kidolgozza az új otthonteremtési támogatás részletszabályait. A kabinet azt szeretné, ha házastársak igényelnék a támogatást, de egyedülállók is kérhetik majd a 10 + 10 milliót, ha vállalnak 3 gyereket. Aki nem tudja teljesíteni a vállalást, annak valószínűleg a pénz egy részét vissza kell majd fizetnie, de más megítélés alá esnek majd azok, akik önhibájukon kívül nem tudnak teljesíteni.

Még december végéig megszületnek az új otthonteremtési támogatás részletszabályai – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a TV2 Mokka című műsorában december 22-én, kedd reggel. Balog Zoltán jelezte: a konstrukció még nem végleges, de "az alapirányok megvannak", és még ebben az évben ismertetik a részleteket is. 

Nem kell házastárs a gyerekhez 

Mint mondta, a három gyermeket vállaló vagy három gyermeket nevelő családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, valamint további 10 millió forint garantált 3 százalék alatti hitelt és – amennyiben ők építkeznek – még 5 millió forint áfa-visszaigénylést vehetnek igénybe. Szavai szerint gyakorlatilag ajándékba ad egy lakást a magyar kormány ebben a konstrukcióban.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta: egyedülállókra is vonatkozik a konstrukció. A kormány azt szeretné, ha házastársak igényelnék az otthonteremtési kedvezményt, de igényelheti egyedülálló is – fűzte hozzá.

Házassághoz kötik a támogatást
„A házasságon kívüli gyerekvállalást nem támogatja a rendszer" – mondta Tuzson Bence az Origónak. Ha valaki gyermeket vállalna, és igénybe venné az új otthonteremtési kedvezményt, akkor meg kell állapodnia.

Az más, ha valakinek nem megy 

Arra a felvetésre, hogy mi történik akkor, ha valakinek már van két gyermeke, és vállal egy harmadikat, azonban nem tudja teljesíteni a vállalást, Balog Zoltán elmondta, ez például egy olyan kérdés, amelyet még pontosítani kell. Hozzátette: "úgy korrekt", ha valamiféle visszafizetés történik, például a két gyermekre járó családi otthonteremtési kedvezményt az állampolgár "megtarthatja", és ennek, valamint a három gyerekért járó támogatásnak "a különbségét" kellene visszafizetnie.

Jelezte: nem esik majd azonos megítélés alá, ha valaki önhibájából vagy önhibáján kívül nem teljesíti a vállalást, azokban az esetekben, ha valaki "bemondta", és mégsem vállal gyermeket, büntetőkamattal kell visszafizetnie a pénzt.