A kormány házassághoz köti a támogatást

Tömeges esküvő Libanonban – itt aztán volt menyasszony bőven
Vágólapra másolva!
Nem támogatják a házasságon kívüli gyerekvállalást: ha valaki igénybe venné az otthonteremtési kedvezményt és gyermeket vállalna, akkor meg kell állapodnia, máskülönben nem veheti igénybe a 10+10 millió forintos támogatást.
Vágólapra másolva!

Ha valaki gyereket vállal, házasságban kell élnie, ez így volt a szocpol esetében is, és így van a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) is, mondta az Origónak Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. „Ez a szabály nem változik.”

Jogosult vagy nem jogosult?

Aki viszont már nevel gyereket, például egy egyedülálló anya, aki három gyereket nevel, akkor utánuk felveheti a csokot, de ő már nem jogosult arra, hogy vállaljon még gyereket, csak aki házasságban él, szemléltette a szabályokat egy példán keresztül az államtitkár.

A támogatás igénybevételéhez meg kell állapodni

Egy egyedülálló, két gyermeket nevelő anya ugyanakkor már nem nyilatkozhat úgy, hogy vállal még egy gyereket, csak akkor, ha házasságot köt valakivel – természetesen a csokot két gyermek után ugyanúgy igénybe veheti.

– hangsúlyozta Tuzson Bence.

Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere egy reggeli tévéműsorban kérdésre válaszolva mondta azt, hogy egyedülállókra is vonatkozik a konstrukció. A tárcavezető szerint a kormány azt szeretné, ha házastársak igényelnék az otthonteremtési kedvezményt, de igényelheti egyedülálló is.

Az új támogatási rendszer lényege, hogy a három gyermeket vállaló vagy három gyermeket nevelő családok

10 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak,

valamint további 10 millió forint garantált 3 százalék alatti hitelt és – amennyiben ők építkeznek – még 5 millió forint áfa-visszaigénylést vehetnek igénybe.