Miniszterelnökség: Független elemzés szerint is megtérül Paks bővítése

Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a Rothschild bankház által készített szakértői jelentést, amely szerint Paks bővítése megtérülő beruházás lesz. A dokumentum a nyilvánosságra hozott adatokból dolgozott. 
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökség úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a Paks II. beruházás független gazdasági értékelését, amelyet a nemzetközi Rothschild bankház készített.

A kormány az elemzés eredményeit Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is megküldte.

Publikus adatokból dolgoztak

A közleményben kifejtik: az értékelés tételesen reagál a megtérüléssel kapcsolatosan korábban harmadik felek által publikált kritikákra, amelyek "félrevezető módon azt sugallják, hogy az új atomerőművi blokkok megépítése nem lenne gazdaságos". A nemzetközi bankház következtetése ezzel éppen ellentétes: Paks II. megtérülő beruházás, "jó üzlet Magyarországnak" - írta a Miniszterelnökség.

A 100 oldalas tanulmány összegzése valóban arról ír, hogy megtérülhet a beruházás, azonban azt több helyen is hangsúlyozzák, hogy

a nyilvánosságra hozott adatokból dolgoztak.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a tanulmány alátámasztja, hogy nincsen szükség állami támogatásra, a projekt a szabadpiaci körülmények között is versenyképes és megtérülő.

A Rothschild bankház elemzi a piaci áramárak várható alakulására ható tényezőket. Ez alapján megállapítja, hogy számottevő áremelkedés várható a villamos energia piacán, aminek következtében az új blokkok önköltségi áránál magasabb piaci árakra lehet számítani. Így Paks II. bevételei elegendőek lesznek minden költség fedezésére - fűzte hozzá a Miniszterelnökség.

Az elemzés azt is megerősíti, hogy a Paks II. projekt a liberalizált és összekapcsolt európai közös energiapiacok céljának megfelelően valósul meg. A beruházás hozzájárul az ellátás biztonságának javításához, a klímavédelmi célkitűzések teljesítéséhez és a megfizethető áramár fenntartásához anélkül, hogy szükség lenne bármilyen garantált villamosenergia-átvételi árra vagy más állami támogatásra - olvasható a közleményben.

LMP: Tisztázatlan a Rothschild szerepe a bővítésben

Szél Bernadett LMP-s országgyűlési képviselő az Origónak kifejtette: kérdés, mennyire hiteles a Rothschild jelentése, miután nem tisztázott a bankház szerepe a paksi bővítésben. "Már korábban is felmerült, hogy a Rothschild segíthette a kormányt a paksi bővítés megfelelő jogi konstrukciójának kidolgozásában" - fogalmazott a politikus, aki ennek tisztázása érdekében több kérdést is benyújt majd a kabinetnek.

"Nem tudni, hogy milyen szerződés él a kormány és a bankház között, mennyibe került ez az adófizetőknek" - fogalmazott Szél Bernadett.