Irán orosz hitelből fizetheti az orosz reaktorokat

President Vladimir Putin meets with Russian Popular Front leaders landscape SQUARE FORMAT 2747371 11/27/2015 November 27, 2015. Russian President Vladimir Putin meets with the leaders of the Russian Popular Front public movement regarding the implementati
2747371 11/27/2015 November 27, 2015. Russian President Vladimir Putin meets with the leaders of the Russian Popular Front public movement regarding the implementation of the project 'For Honest Procurement - Fighting Corruption.' Alexei Druzhinin/Sputnik
Vágólapra másolva!
Moszkva két új atomreaktort építhet Iránban. Moszkva ötmilliárd dollárt adhat kölcsön Iránnak. Oroszország emellett vámcsökkentést vezethet be Iránnal szemben, és a két ország olyan monetáris megállapodást köthet, ami megkönnyíti az iráni rial rubelre váltását.
Vágólapra másolva!

Oroszország két atomreaktor építését kezdi meg a jövő héten Iránban - jelentette be Behrúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia-hivatal vezetője december 22-én, kedden, az iráni állami televízióban.

Még négy reaktorban állapodtak meg

Behrúz Kamalvandi nem közölte, hol épülnek az új reaktorok, de Teherán és Moszkva tavaly abban állapodott meg, hogy

Oroszország az Irán déli részén fekvő busehri erőműben épít két új reaktort.

A megállapodás ugyanakkor négy további reaktorra is szól. Ezek helyszínét az egyezség nem nevesíti, Teheránnak kell eldöntenie, hol épüljenek meg az új áramtermelő kapacitások.

Hitelt is kaphatnak

A RIA Novosztyi arról számolt be, hogy

Moszkva jövőre ötmilliárd dollár kölcsönt folyósíthat Teheránnak.

Az IRNA iráni hírügynökség arról is beszámolt, hogy Irán és Oroszország monetáris megállapodást is köt, hogy az iráni rialt egyszerűbben lehessen rubelre váltani, amitől a kereskedelem fellendülését remélik. Gyenyisz Manturov orosz kereskedelmi miniszter "Irán érdekeinek megfelelő" orosz vámcsökkentésről is beszélt Teheránban.

Irán orosz hitelből fizetheti az orosz reaktorokat Forrás: RIA Novosti/Alexei Druzhinin

A polgári atomenergia rendben van

Teherán öt hónappal ezelőtt állapodott meg a nagyhatalmakkal vitatott atomprogramjáról. Az egyezség korlátozza, hogy Irán milyen nukleáris tevékenységeket folytathat, főleg az urándúsításra vonatkozik annak érdekében, hogy az iszlám köztársaság ne tudjon olyan hasadóanyagot előállítani, amelyből nukleáris fegyvert készíthetne. A polgári célú atomenergia-előállítást viszont a nagyhatalmakkal és Németországgal kötött megállapodás nem korlátozza.

A földgázban és kőolajban gazdag ország diverzifikálni szeretné energiaellátását, ezért idővel 20 darab ezer megawattos atomreaktort szeretne üzembe helyezni.