Elég lesz felmutatni a telefont a kalauznak a vonaton

Budapest, 2015. június 17.
Személyvonat érkezik a Ferdinánd híd alatt a Nyugati pályaudvarra 2015. június 17-én. Halaszthatatlan karbantartási munkák miatt június 22-től július 5-éig két hétre bezár a naponta 60-70 ezer utast fogadó pályaudvar, a MÁV Zrt.
Budapest, 2015. június 17. Személyvonat érkezik a Ferdinánd híd alatt a Nyugati pályaudvarra 2015. június 17-én. Halaszthatatlan karbantartási munkák miatt június 22-től július 5-éig két hétre bezár a naponta 60-70 ezer utast fogadó pályaudvar, a MÁV Zrt. közlése szerint a majdnem 290 millió forintba kerülő felújítások jelentősen javítják majd a pályaudvar színvonalát és a vonatok menetrendszerű közlekedését. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
1,3 milliárd forintos informatikai fejlesztést zárt le a MÁV, a pénz 80 százaléka uniós forrásból származik. A fejlesztés része a MÁV appja, ami útvonaltervezőt is tartalmaz, a mozdonyvezetők pedig 3100 tabletet kapnak, amiken a közlekedési adatokat követhetik. A MÁV tervezi a mobiltelefonos jegyvásárlás bevezetését.
Vágólapra másolva!

A vasúti biztonság növelése és egy, az utastájékoztatást segítő mobil alkalmazás kifejlesztése is része volt a MÁV-Start most lezárult, 1,3 milliárd forintos költségből megvalósult projektjének - mondta Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. marketing és fejlesztési vezetője december 22-én, kedden.

A beruházásnak a MÁV Szolgáltató Központ volt a fejlesztője. Az uniós támogatás aránya a záró tárgyalások után lesz végleges, de 75 és 80 százalék közé esik - mondta el Kormányos László.

Útvonaltervező app

Az okostelefonokra letölthető applikáció lehetővé teszi az útvonal tervezését, az állomási információk lekérését - az onnan induló és oda érkező vonatokat - és térképes, valós idejű vonalkövetésre is lehetősége van az utasnak. A telefonon megjelennek a Mávinform hírei is. Eddig 160 ezren töltötték le az applikációt, amely a jelenlegi mindhárom platformon futtatható - ismertette a részleteket a kommunikációs és fejlesztési vezető.

Mobilos jegyvásárlást terveznek

A tervek közül Kormányos László azt emelte ki, hogy a mobiltelefonos jegyértékesítést is lehetővé teszik.

Fizetés után az utas egy kódot kap, amit a telefonja képernyőjén ellenőriz majd a jegyvizsgáló.

Tervezik azt is, hogy a vonat összeállítását is tartalmazza a rendszer.

Nem kell majd sorba állni a jegyért Forrás: MTI/Tréba Ákos

A mozdonyvezetők tabletet kapnak

A beruházás részeként 3100 tabletet szerzett be a mozdonyvezetőknek a MÁV-Start. A mozdonyvezetők ezzel egy felületen látják a közlekedéshez szükséges összes adatot, ami növeli a közlekedés biztonságát.

Az új rendszert egy éve teszteli 30 mozdonyvezető - szólt a részletekről Rácz Imre, a MÁV-Start üzemeltetés támogatási vezetője. Január és március között minden mozdonyvezető megkapja a tabletet, majd az oktatás után novembertől élesben használják az eszközöket - tette hozzá.