A kéményseprők jobban járnak, mint Jakupcsek Gabriella

Sztárok, Jakupcsek Gabriella
Vágólapra másolva!
111 ezer forint lesz a bruttó minimálbér és 129 ezer a garantált bérminimum. A közmédia 129 ember leépítését tervezi, köztük Jakupcsek Gabrielláét. A katasztrófavédelem állást ajánlott a kéményseprőknek az államosítás utánra. Elkezdett kikristályosodni, milyen feltételek mellett ad majd a kormány 10+10 milliót a háromgyerekeseknek. Budapest el akarja bontatni Simicska Lajos cégével a hirdetőoszlopait, a cég nem hagyja magát. A Megapolis szerint a versenyhivatal szabálytalanul engedélyezte Andy Vajnának a TV2 megvásárlását, bíróságra mennek. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Bruttó 111 ezer forint lesz 2016-ban a minimálbér és bruttó 129 ezer forint a garantált bérminimum. A kormány még 2015 végén hirdeti ki a minimálbér és a garantált bérminimum 2016. évi összegét.

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán technikailag nem született megállapodás, mert

a munkavállalókat képviselő egyik szervezet, Magyar Szakszervezeti Szövetség nem vett részt az aláíráson.

Döntésüket azzal indokolták, hogy nem értenek egyet a megállapodással, amit a fórum többi résztvevője aláírt.

A szinergiák kihasználása

Az MTVA közölte, hogy 129 munkavállalójára jelentett be csoportos létszámcsökkentést. A közmédia ernyőcége azután hozta nyilvánosságra a lépést, hogy a sajtóban elterjedt: kirúgták Jakupcsek Gabriella műsorvezetőt.

A csoportos létszámcsökkentés azt jelenti, hogy ez a 129 ember értesítést kapott róla, a cég átgondolja a további foglalkoztatásukat, és legkorábban 30 nap múlva felmondhatnak nekik. Az MTVA a létszámcsökkentést a következőkkel indokolta:

a működés racionalizálása, az erőforrások hatékonyabb felhasználása, a szinergiák kihasználása, a hatékonyságnövelés, valamint a költségcsökkentés".

Magyarra lefordítva, a közmédiánál spórolni akarnak, ezért válhatnak meg 129 dolgozójuktól.

Jakupcsek Gabriellától is megválhat a közmédia Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Vajna tévéje

A TV2 dolgozóinak életében sem lett kisebb a bizonytalanság. Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak a cége, a Megapolis Media a bíróság előtt megtámadta a versenyhivatal által a Magyar Broadcastingnak (Andy Vajna cégének) kiadott vásárlási engedélyt.

A Megapolis szerint a szokatlanul rövid idő alatt lefolytatott engedélyezési eljárás során a versenyhivatal nem tárta fel Andy Vajna valós üzleti érdekeltségeit, a GVH több olyan súlyos eljárási hibát is vétett, amelyek miatt a bíróság döntése alapján várhatóan új eljárást kell lefolytatnia.

Simicska oszlopai

A Fővárosi Közgyűlés olyan döntést hozott, amely szerint december 31-ig el kell bontania a budapesti hirdetőoszlopait a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Mahir Cityposter Kft.-nek, máskülönben ezt az önkormányzat (pontosabban az erre frissiben felhatalmazott Budapest Közút Zrt.) fogja megtenni. Az indoklás szerint a cég szerződése súlyosan aránytalanul korlátozta a főváros jogait. Az ellenzék fideszes belháborúról beszélt.

A döntésre a Mahir azt reagálta, hogy ők

nem fogják elbontani az oszlopokat,

sőt a cég arra számít, hogy a Fővárosi Törvényszék még az idén meghozza azt a döntést, amelyben a fővárosnak is megtiltja az oszlopok elbontását.

Az állam kéményseprői

A kéményseprőknek elvileg nem kell attól félniük, hogy a szakmájuk államosítása után állás nélkül maradnak. Határozatlan idejű szerződést kínál a katasztrófavédelem azoknak a kéményseprőknek, akik a jelenlegi cégüktől hozzájuk igazolnak, ám

nem kötelező elfogadniuk az ajánlatot.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete december 17-én tárgyalt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetésével. Azt az ígéretet kapták, hogy a katasztrófavédelemhez igazoló kéményseprők nem keresnek majd kevesebbet, mint jelenleg.

A katasztrófavédelem állást ajánlott a kéményseprőknek Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

A családok támogatása

Állásra nyilván minden felnőtt magyarnak szüksége van, azoknak valószínűleg különösen, akik igénybe akarják venni a tervezett 10+10 millió forintos otthonteremtési támogatást, amit a kormány 3 gyerek után adna. Minimum kétéves folyamatos munkaviszony és büntetlen előélet kell majd a támogatás igényléséhez. A 10 milliós hitelt majd bankok nyújthatják, a lap információi szerint a hitelképességi feltételeknek is meg kell felelniük a családoknak.

Az élettársak pechje

A kormány még 2015-ben kidolgozza az új otthonteremtési támogatás részletszabályait. A kabinet azt szeretné, ha házastársak igényelnék a támogatást, de egyedülállók is kérhetik majd a 10+10 milliót, ha vállalnak 3 gyereket, legalábbis ezt közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a TV2 Mokka című műsorában kedd reggel.

A miniszter állítását pár órával később korrigálta Tuzson Bence

kormányzati kommunikációért felelős államtitkár: az Origónak elmondta, ahogy a szocpol és a csok esetében, a támogatást csak házastársak vehetik majd igénybe.

Hamarosan megszületik a 10+10 milliós otthonteremtési támogatás Forrás: Thinkstock

A költségvetés állása

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy állt a büdzsé november végén. A költségvetés hiánya 971 milliárd forint volt, 254 milliárddal több, mint 2014 novemberének végén. A kormány szerint az eltérést az uniós források eltérő alakulása okozza. A 2,4 százalékos év végi hiány továbbra is tartható.

November végéig 665 milliárddal több adó folyt be a költségvetésbe,

mint egy évvel korábban, a kormány szerint azért, mert jobban pörög a gazdaság, és sokat fehéredett.

Paks bővítése

A Miniszterelnökség nyilvánosságra hozta a Rothschild bankház által készített szakértői jelentést, amely szerint Paks bővítése megtérülő beruházás lesz. A bankház a nyilvánosságra hozott adatokból dolgozott, ezt a jelentés készítői hangsúlyozták.

A Rothschild bankház elemzi a piaci áramárak várható alakulására ható tényezőket. Ez alapján megállapítja, hogy számottevő áremelkedés várható a villamos energia piacán, így az új blokkok képesek lesznek több bevételt termelni, mint amennyibe a megépítésük kerül.