Folytatódhat a nagy vadászat

sietség kereskedés technológia futás elfoglalt kockázat befektetés
Vágólapra másolva!
Az olyan kolosszális üzletek, mint a Dellé, amely 67 milliárd dollárért vásárolta meg az EMC-t, rekord évet hoztak el 2015-ben a technológiai felvásárlások terén. Ráadásul úgy néz ki, ez a folyamat nem áll, sőt a technológiai vállalatok egyre izgalmasabb üzleteket köthetnek a következő időszakban.
Vágólapra másolva!

Jövőre a technológiai cégek még tovább nyithatnak más iparágak felé a felvásárlások területén, ahogy igyekeznek olyan új piacokon megvetni a lábukat, mint az autóipar, a szórakoztatás vagy az egészségügy – írja a MarketWatch.

Ez egyrészt azt eredményezheti, hogy megnő a kisebb és közepes méretű tranzakciók száma olyan nagyágyúk részéről, mint az Apple, az Alphabet vagy az Amazon, akik

igyekeznek majd levadászni az izgalmas különlegességgel bíró vállalatokat.

Sok kicsi sokra megy

Az idei évben a teljes tranzakciós értékhez a technológiai szektor 18 százalékban járult hozzá, noha csupán egyetlen üzletet tudott felmutatni a top 10-es összeolvadási és felvásárlási listán. Ezzel szemben az élelmiszer és üdítőital, az olaj és gáz, valamint az egészségügy egyaránt két-két tranzakcióval szerepel a listán.

Michael Dell Forrás: AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

Az Egyesült Államokban egyébként a teljes érték 2400 milliárd dollárt volt, ami majdnem ezermilliárd dollárral haladta meg az egy évvel korábbi összesítést, és ezzel rekordot döntött. Noha a megaüzletek terén kissé lemaradt a technológiai ipar, idén az USA-ban 449 milliárd dolláros összesített értékkel mégis

meg tudta dönteni a 2000-ben felállított 315 milliárdos szintet.

Ha megnézzük a legnagyobb tranzakciókat a szektorban, az látszik, hogy a Dell és az EMC 67 milliárdos üzlete messze kiemelkedik a többi közül. A második helyre az Avago Technologies és Broadcom május végén bejelentett felvásárlása futott be 36,6 milliárd dollárral, míg a bronzérmes a Western Digital lett, amely 18,9 milliárdért vette meg a SanDisket.

Változások a mélyben

A szektorok közötti átjárásra idén jó példa volt, amikor az IBM 1 milliárd dollárért felvásárolta az diagnosztikai képalkotással foglalkozó Merge Healthcare-t, illetve amikor az Apple megszerezte a Faceshiftet. Míg az előbbi az egészségügy területén mutatott terjeszkedésre utal, addig a Faceshift egy olyan társaság, amely arcleolvasó szoftverével animált avatárokat készít filmekhez.

Az Apple Fith Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

A jövő évre vonatkozó várakozásokat az is erősíti, hogy az EY felmérése szerint a megkérdezett 1600 technológiai cégvezető közel fele készül akvizícióra 2016-ban, és nagyjából a harmaduk a saját szektorán kívüli cégek iránt is érdeklődne. A többség arra hivatkozott, hogy

a gyors ütemű innovációkon keresztül alkalmazkodni kell a megváltozott fogyasztói szokásokhoz.

Ráadásul a megnövekedett továbbra is hajthatja, hogy az olcsó kamatokból eredően egyes iparágak, különösen a technológiai szektor igen olcsó hitelezés mellett komoly mennyiségű készpénzállományt tudott felhalmozni.