Japán lassan visszaáll atomhajtásra

Védőfelszerelést viselő dolgozók a Fukusima-1 atomerőműnél, radioaktivitás, atombaleset, sisak
 Nuclear Radioactive Biological and Chemical protective gear
Workers wearing protective gear rest on a road at the Fukushima Dai-ichi nuclear power plant in Okuma, Fukushima Prefecture, northeastern Japan on November 12, 2014. The final obstacle to restarting two nuclear reactors in Japan was removed on November 7 when local politicians granted approval for a plant to go back online, more than three years after the Fukushima disaster. AFP PHOTO / POOL / Shizuo Kambayashi
Vágólapra másolva!
Megnyitotta az utat a fukui kerületi bíróság két atomreaktor újraindítása előtt, miután december 24-én, csütörtökön megváltoztatta ezzel ellentétes korábbi döntését.
Vágólapra másolva!

A nyugat-japán Fukui prefektúrában lévő takahamai atomerőmű üzemeltetőjének, a Kansai Electric Power japán energetikai társaság fellebbezésének helyt adva a kerületi bíróság nem látta akadályát annak, hogy újraindítsák az erőmű hármas és négyes számú reaktorát.

A helyi lakosok korábban keresetet nyújtottak be a reaktorok beindítása ellen, és az eljárást meg is nyerték áprilisban. A bíróság akkor a reaktorok beindítását tiltó döntését azzal indokolta, hogy azok nem felelnek meg a négy évvel ezelőtti földrengés és szökőár után bevezetett biztonsági előírásoknak.

Új bíró

A korábbi döntést hozó bírát azonban időközben lecserélték, a csütörtöki ítéletet hozó új bíró szerint a reaktorok újbóli beüzemeléséről a japán atomenergetikai hatóságnak kell döntenie, amely biztonságosnak ítélte meg a reaktorok újraindítását.

Amint lehet, indítják őket

A Kansai Electric Power közölte, amint lehet, beindítja reaktorokat, a hármas számút jövő év január végén, a négyes számút várhatóan február végén. Ezzel a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után leállított 43 üzemképes japán reaktor közül négyre emelkedne az újra beindítottak száma. A sort a déli Kjúsú szigeten lévő szendai atomerőmű nyitotta meg, amelynek két reaktorát idén indították újra.

A gáz és az olaj túl drága

Abe Sindzó miniszterelnök 2012-es hatalomra jutása óta - a fukusimai katasztrófa miatti társadalmi ellenkezés dacára is - az atomreaktorok újraindítása mellett kardoskodik, azzal érvelve, hogy a gazdasági szükségszerűség ezt kívánja. A szigetország ugyanis a 2011-es szerencsétlenség előtt áramigényének nagyjából 30 százalékát fedezte atomenergiával, s azóta javarészt a földgáz- és kőolajimport növelésével kénytelen pótolni a hiányzó kapacitásokat, ennek pedig még a nyersanyagok világpiaci árának esése ellenére is hatalmas ára van.

A japán miniszterelnök újra szeretné indítani a reaktorokat Forrás: AFP/Shizuo Kambayashi

Az összes reaktort leállították

A 2011. március 11-i nagy erejű földrengés és az azt követő pusztító szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három reaktorának magja leolvadt. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, és a történtek Japánban és világszerte vitát váltottak ki a nukleáris energia biztonságosságáról. A katasztrófa egyik következményeként két éve mind a 43 üzemképes japán reaktort leállították, biztonsági rendszereik megújításáig.