Mélyrepülésben a rubel a dollárhoz képest

orosz gazdaság rubel bedőlés 
Rubel- és euróbankjegyek a németországi Schwerinben 2014. december 16-án. Az orosz jegybank az éjjel 6,50 százalékponttal 17 százalékra emelte az alapkamatot, de ez sem tudta megállítani a
Vágólapra másolva!
2015-ben egyszer sem volt ennyire gyenge.
Vágólapra másolva!

A kőolaj világpiaci árának csökkenésével párhuzamosan gyengült a rubel a dollárhoz képest: december 28-án, hétfőn 2015-ös mélypontjára, a 2014. decemberi szintjére csúszott az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

A 2015-ös mélypont

Az utóbbi egy évben először egy dollárért ismét több mint 72 rubelt kértek, miközben az euró rubelhez viszonyított árfolyama is négyhavi csúcsra emelkedett. Moszkvai idő szerint délután egy órakor a dollár 72,25 rubelen, az euró pedig 79,3 rubelen forgott.

Az olaj miatt

Elemzők szerint a rubel gyengülése mögött az olajárak csökkenését kell keresni, ráadásul a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek időszakának lezárultával visszaesett az orosz fizetőeszköz iránti kereslet. A kőolaj világpiaci ára jelentősen esett annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba.