Növekedést vár a kormány, és tavaszra elkészül a 2017-es büdzsé

pénzérme, forint,
Ötforintos érmék a verőgép gyűjtőtálcáján a Pénzverő Zrt.-ben. Az öt-, a tíz-, és a húszforintosok verésével kezdetét vette az új, Magyarország feliratú pénzérmék készítése a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában. A régi, "Magyar Köztársaság" feliratú érmék továbbra is törvényes fizetőeszközök maradnak, azokat csak a kopásuk függvényében vonják ki a forgalomból.
Vágólapra másolva!
A stabilitás és kiszámíthatóság érdekében a kormány már tavasszal a parlament elé szeretné terjeszteni a költségvetést - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára a Magyar Időknek.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár szerint a mezőgazdaság kedvezőtlen alakulása negatívan hatott a növekedésre, de ezzel együtt sem látnak kiemelkedő eltéréseket a prognózisban, és az év végére változatlanul 3 százalék körülire várják a növekedést.

Nagy várakozások

"A jövő évre felmerült tényezőket, a migrációt, a kínai gazdaság lassulását vagy a Volkswagen-botrány hatását mind azonosítottuk, így jelenleg nem látunk okot, hogy módosítsuk a 2016-os előrejelzést.

Jövőre a gazdaságban a legfontosabb tényező a sokat emlegetett uniós pénzek kifizetésének lassulása lesz,

ezt kell kiemelt kockázatnak tekinteni" - tette hozzá. Nagy várakozásokat fűznek a lakásáfa-csökkentés és a teljes otthonteremtési támogatási rendszer bevezetéséhez, amelytől jelentős beruházásösztönzést és növekedést várnak. Hozzátette,

dolgoznak egy hitelösztönzési csomagon is, amelynek egyik kiemelt eleme a hitelgarancia bővítése lenne,

ebben ugyanis a rendelkezésre álló keret tágításával nagy hatást lehet érni. Hornung Ágnes elmondta azt is, a kormány ösztönözné a piaci szereplők részvételét a nem teljesítő jelzáloghitelek rendezésében is.

Hatékonyabb közmunka

A közmunkaprogrammal kapcsolatban kifejtette: lehetne javítani a program hatékonyságán, és különösen fontos, hogy célzottabbá váljon a program, és jobban tudjon koncentrálni a nagyobb munkaerőigénnyel rendelkező ágazatokra.