Ne adja a pénzét olyan embernek, akit becéznek!

Quaestor, quaestor-károsultak
Budapest, 2015. november 17. Résztvevők az Alkotmánybíróság (AB) épülete előtt tartott tüntetésen, amelyen teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték 2015. november 17-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Szélsőségesen alakult 2015 pénzügyi téren. A brókerbotrányon sokan vesztették el egy élet teljes megtakarítását. Évtizedes csalásokkal és talicskával kihordott milliárdokkal károsítottak meg több tízezer embert. Az érintettek egy részének kártalanítása idén folytatódhat. A devizahitelesek kárrendezése már 2015 elején lezajlott, adósok százezreinek csökkent milliós nagyságrendben a tartozása.
Vágólapra másolva!

Tavaly négyen nyertek az ötös lottón, kilencen a hatoson. A legnagyobb nyereményt júliusban vitték el,

az akkor 5 milliárd feletti telitalálatos volt minden idők második legnagyobb nyereménye.

A két játékban összesen majdnem 10 milliárd forintot vittek el a telitalálatos szelvényekkel 2015-ben. A Szerencsejáték Zrt. összesen 245 millió ötöslottó- és 96 millió hatoslottó-szelvényt adott el.

Ötös lottó, eladott szelvények és a várható nyeremény Forrás: Origo

Nem lottón, de sokan nyertek

Az devizahitel-elszámolással a törlesztőrészletek egy átlagos adósnál 20-25 százalékkal csökkentek 2015-ben az MNB szerint. Olvasóinkat kérdezve kicsit árnyaltabb képet kaptunk, hiszen a legtöbben alig érezték meg a forintosítást, aki igen, annak is

csak 10 százalékkal csökkent a törlesztője saját bevallása szerint.

Az viszont mindenképp igaz, hogy árfolyamok rögzítésével és az elszámolással nagyon nagy bajtól menekültek meg. Január közepén a svájci jegybank elengedte a frank kezét, és az árfolyam emelkedni kezdett.

Egy 2007 januárjában 20 évre felvett frankhitel tőketartozásának alakulása Forrás: Origo

Ma valószínűleg a 2014 év végihez képest még 70 százalékkal magasabb lenne a devizahitelesek törlesztőrészlete a frank árfolyamának változása miatt. Ennek megfelelően óriásit ugrott volna a tartozás mértéke is.

A 2015 végén még élő 216 ezer gépjárműkölcsön- és lízingszerződést és a 26 ezer szabad felhasználású, nem jelzálogkölcsönt is forintosítják. A váltást 287,22 frank és 309,20 euró árfolyamon végzik a bankok. De az autósok is kapnak kedvezményt, ennek köszönhetően a jelzáloghitelekkel megegyezően csökkenhet a törlesztőrészletük.

Szavazzon!

Hallunk még a devizahitelekről 2016-ban?

Ne add a pénzed Marcsikának!

Még mindig nagyon keveset tudunk a Buda–Cash-ügyről. Évtizedek óta csalhattak a brókercégnél, de csak a tavaly január közepi frankerősödés után derült ki, hogy az ügyfelek számláján lévő értékpapírok egy része hiányzik. 3-4 ezer ember kaphatta vissza végül a teljes vagyonát.

Az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott tüntetés Forrás: MTI/Kovács Attila

Nemrég fejezte be a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomozását a Quaestor-ügyben. A cég mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív (nem valós kötvény) volt. A Quaestor Financial Hrurira Kft. márciusban öncsődöt jelentett, a felügyeletet ellátó jegybank pedig részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét.

Polt Péter legfőbb ügyész a Parlamentben már elmondta: bebizonyosodott, hogy a cég vezetői közül valaki 10 millió forintonként hordta ki a pénzt a cégből.

Jövőre kaphatják meg a pénzüket

A Quaestor-ügynek 32 ezer károsultja van. A botrányban állami cégek is érintettek. A Külügyminisztérium például a csőd előtti utolsó pillanatokban mentette ki a pénzét. Tarsoly Csaba, a Quaestor-csoport vezetője három héttel a botrány kirobbanása után került előzetesbe, jövő tavaszig biztosan ott marad.

A károsultaknak a Befektetővédelmi Alap (Beva) már fizetett 6 millióig. Várhatóan 2016 májusától kártalaníthatják 30 millió forintig a Quaestor ügyfeleit. Az összes megtakarítását azonban senki nem kapja meg, hiszen az Alkotmánybíróság döntése alapján a kamatokra nem jogosultak a pórul járt befektetők.

A Beva kifizetései és a Quaestor-ügyfelek abból számolt követelései Forrás: Beva

A harmadik botrányhős Hungária Értékpapír Zrt. ügyfeleinek is jó hír, hogy az új törvény előreláthatólag rájuk is vonatkozik. Azok a ceglédi és Cegléd környéki emberek, akik Seres István és Kecskés Lászlóné egy másik kft.-jének adták kölcsön a pénzüket, csak a felszámolásban bízhatnak.

Marcsika valamilyen egzotikus országba távozott az elcsalt milliókkal Forrás: Origo

A három nagy brókercég után bukott a Kun-Meditor is, Marcsika is. Vitték is magukkal a karcagiak pénzét, közel 20 milliárd forintot. A helyiek szerint Dobrai Sándorné valamilyen egzotikus országban bujkálhat.

Mit tanultunk a pénzügyekről 2015-ben?

  • A banki kamatoknál lényegesen nagyobb hozam gyanús.
  • Ha elég sokan kerülnek a saját hibájukból bajba, akkor számíthatnak arra, hogy az állam majd megmenti őket (lásd devizahitelesek megmentése és a Quaestor-ügy).
  • Nem szabad olyan emberre pénzt bízni, akit mindenki a becenevén szólít (lásd Marcsika, Pistabá).
  • Nem biztos, hogy nem csaló, aki kormánytagokkal barátkozik.
  • A kötvény nem betét (előbbi egy értékpapír, amelynek kockázata attól is függ, hogy mennyire megbízható kibocsátója, ha ugyanis a kibocsátó becsődöl, a felszámolásból megmaradó vagyonból kártalanítanak - persze csak alapesetben).
  • Nem garancia a megtakarításunkra, ha egy állami cég, város vagy bármilyen állami szervezet is ott tartja a pénzét.