Januárban már az emelt nyugdíj jön

nők, biztosítás, Idősek függőhídon játszanak a részükre kialakított játszótéren Győr belvárosában
Vágólapra másolva!
A nyugellátások és egyes más ellátások 2016 januárjától 1,6 százalékkal nőnek. Az emelés több mint húsz járandóságot érint, a többi között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.
Vágólapra másolva!

Két magyar nyugdíjas is kap akkora nyugdíjat havonta, amiből többhetes tengerentúli utazás is kifizethető. Az átlagnyugdíj Magyarországon 117 ezer forint körül van. Novemberben összesen 2 millió 18 ezer 758 fő kapott nyugellátást.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint

Ketten is ekkora összeget kapnak a nyugdíjfolyósítótól minden hónapban. Tavaly a legmagasabb nyugdíj 1,3 millió forint volt.

A luxusnyugdíjas ellátása januártól 22 400 forinttal nő, az átlagnyugdíjasoké 1 872 forinttal.

A rokkantsági járadék jövő januártól érvényes havi összegét 34 475 forintban állapították meg. Emellett az úgynevezett nemzeti helytállásért elnevezésű pótlék összegének emeléséről is rendelkezik a jogszabály.

Az átlagnyugdíj 117 ezer forint Forrás: MTI/Győri Károly


A januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.
A jogszabály szerint, ha egy embernek egyidejűleg több, emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni, de bizonyos összeghatárokat is rögzítenek.

Nyugdíjasok száma Nyugdíj összege
1,1 millióan 75 ezer forintot
871 ezren 142 ezer 500 forintot
33 ezren 289 ezer forintot
165 563 ezer forintot
2 1,4 millió forintot

Korábban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a nyugdíj és egyéb ellátások emelésének bejelentésekor azt mondta: az intézkedés 2,6 millió embert érint. A miniszter ismertetése szerint jövőre szintén 1,6 százalékkal emelkednek a politikai rehabilitációs nyugdíjak és az 56-osok nemzeti helytállásáért adott pótlék összeghatára is.

Az első nyugdíjat 2016-ban január 12-én folyósítják.

A nyugdíjasoknak be kell osztaniuk a nyugdíjukat, mivel decemberben a megszokottnál 10 nappal korábban folyósították a nyugellátást.