Míg a Greenpeace szerint Dánia példája azt mutatja, hogy atomerőművek nélkül, a megújuló energiaforrásokra támaszkodva is meg lehet oldani egy ország villamosenergia-ellátását, addig Aszódi Attila szerint pontosan Dánia példája mutatja, hogy szükség van új nukleáris blokkokra.

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos és Perger András, a Greenpeace munkatársa vitatkozott karácsony előtt a Klubrádióban. A beszélgetésben a Greenpeace munkatársa Dániára hivatkozott, ahol atomenergia nélkül, csak megújuló energiaforrásokból tudják majd biztosítani a villamosenergia ellátást 2030-40-re. Minderre Aszódi azt reagálta, a Greenpeace-nek sincs érdemi alternatívája az atomerőművel szemben. Csak Dániát emlegetik, pedig az nem egy energiaforrás.

Jobb a magyar helyzet

Aszódi Attila szerint jelenleg Dánia villamosenergia-termelésének 46 százaléka szén-dioxid-mentes, a fennmaradó rész legnagyobb része kőszénre épül, a Dániában termelt villany 41 százaléka kőszénből származik. Hazánkban (jórészt) a paksi atomerőműnek köszönhetően a hazai termelés 60 százaléka szén-dioxid-mentes, a maradék pedig közel fele-fele arányban földgáz és szén.

Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa szerint a Greenpeace-nak nincs érdemi alternatívájaFotó: Polyak Attila - Origo

A paksi bővítésért felelős kormánybiztos legfrissebb blogbejegyzése szerint a dán energiastratégia leírja, hogy az ország a jövőben is folytatja ama tevékenységét, hogy villamos energiát importál olyan országokból, amelyekben az atomerőművek a villamosenergia-termelés jelentős részét adják.

Követendő példa?

Aszódi szerint a Greenpeace és hozzá hasonló zöld szervezetek aktivistái rendszeresen hivatkozzák Dániát, mint az országot, aki mindenkinél progresszívebb a zöld energiák használata tekintetében. A 2050-ig terjedő energiastratégia 35 év múlva elérendő általános célokat fogalmaz meg, egy olyan bázisról indulva, amely ma sokkal légkörszennyezőbb, mint a magyar.

A dán stratégia egyértelműen kimondja, hogy a rendszerük szabályozásához más országokkal folytatott áramkereskedelem is szükséges, amely országok között vízenergiát és atomenergiát nagy mennyiségben alkalmazó országok is vannak. Ha a Greenpeace szerint Dánia a követendő példa, az pontosan azt mutatja, hogy kellenek atomerőművek az európai villamosenergia-rendszerbe – olvasható Aszódi blogbejegyzésében.