Magyarországon az átlagszülő szinte teljes fizetését elviheti a gyereke egyetemi taníttatása, a világon sehol nem ilyen drága a felsőoktatás a fizetésekhez képest. Amerikában, ahol a legjobb egyetemek vannak, az átlagszülő a fizetése feléből kitaníttathatja a gyerekét. 

A szülő jövedelmének 92 százalékát elviszi az egyetemi tandíj, ezzel az adattal Magyarország végzett az Expert Market piackutató listájának első helyén. 

Magyarországon a legrosszabb a helyzet

Az Egyesült Államok, ahol a világ legelőkelőbb egyetemei találhatók, csak a tízes toplista középmezőnyében helyezkedik el, az Egyesült Királyság pedig csak a kilencedik lett. A teljes lista eredményekkel együtt: 

 1. Magyarország: 92 százalék.
 2. Románia: 86 százalék.
 3. Észtország: 76 százalék.
 4. Chile: 73 százalék.
 5. Malajzia: 55 százalék.
 6. Egyesült Államok: 53 százalék.
 7. Ukrajna: 52 százalék.
 8. Litvánia: 48 százalék.
 9. Egyesült Királyság: 40 százalék.
 10. Szingapúr: 36 százalék.

Csak a legjobb egyetemeket nézték

Az eredményt árnyalja, hogy a lista készítői a Quacquarelli Symmonds (QS) intézményrangsorát használták, ahol a világ legjobb egyetemeit gyűjtik össze. A QS-rangsorba évről évre négy magyar egyetem tud bekerülni: 

 • Szegedi Tudományegyetem,
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem,
 • Debreceni Egyetem,
 • Budapesti Corvinus Egyetem. 

A népszerű képzések olcsóbbak

A lista szerint Magyarországon az egyetemi képzés teljes tandíja 22 560 font, vagyis 9,6 millió forint. Az Eduline gyűjtése szerint 2015-ben a fogorvosi képzés a legdrágább, intézménytől függően 9,5–13,5 millió forintba kerül a teljes képzés. Ha egy szülő általános orvosnak szeretné kitaníttatni a gyerekét, 11,4–12,2 millió forintot kell kifizetnie az évek során. 

Ennél azért olcsóbban is lehet diplomát szerezni Magyarországon, a legnépszerűbb szakok féléves tandíjai 200–400 ezer forint között mozognak (szintén az Eduline gyűjtése szerint). Ezek egyébként 2015-ben a vezetés és szervezés, a pénzügy, a nemzetközi tanulmányok, a marketing és a vállalkozásfejlesztés szakok voltak. 

Magyarországon nagyon magas a tandíjForrás: Thinkstock

A középjövedelemmel számoltak

Ami a jövedelmeket illeti, a lista készítői a Gallup 2013-as mediánjövedelmi adatait használták. A mediánjövedelem közel van az átlagkeresethez, de nem azonos vele. A mediánjövedelmet úgy képzik, hogy keresetük szerint rangsorba állítják az embereket, és megnézik, mennyit keres az, aki pont középen áll. 

A lista készítői szerint a mediánjövedelemmel számolva egy magyar felnőtt 24 631 fontot (10,4 millió forintot) keres az alatt, amíg a gyereke elvégzi az egyetemet. 

A szegények nem férnek hozzá

Magyarországon a drága felsőoktatás és az alacsony bérek ahhoz vezetnek, hogy a felsőoktatáshoz csak a gazdagok férnek hozzá, vagy azok, akik hajlandóak eladósodni, jegyzi meg a lista kapcsán a Business Insider cikke. Viszont hozzáteszi, hogy a hallgatók állami finanszírozású képzésben is részt vehetnek. 

Nem olcsó, de jól keresnek

A lista végén Szingapúr és az Egyesült Királyság állnak, annak ellenére, hogy az egyetemeik drágán adják a képzéseiket. A kedvező helyezésüknek egész egyszerűen az az oka, hogy mindkét államban magasak a bérek: Szingapúr mind a mai napig a világ harmadik leggazdagabb állama.