Rászáll a jegybank a brókercégekre

Quaestor - Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét
Quaestor - Az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét
Vágólapra másolva!
Sűrűbben ellenőrzi  majd a Magyar Nemzeti Bank a brókercégek tevékenységét. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára ezt azzal indokolta, hogy szeretnék megelőzni a Quaestor-ügyhöz hasonló befektetési csalásokat.
Vágólapra másolva!

Sűrűbben fogja ellenőrizni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a brókercégeket, hogy ne fordulhassanak elő a Quaestor-botrányhoz hasonló befektetési csalások - mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1-en.

Völner Pál szigorításokat is bejelentett a befektetési csalások megelőzése érdekében Fotó: Origo

Völner Pál elmondta, hogy helyszíni ellenőrzéseket is tartanak, hogy megállapítsák: valóban léteznek-e az árusított kötvények. Ezenkívül az elszámolási rendszeren is szigorítanak, így naprakészen ellenőrizhetővé válnak a cégek.

Tavasszal robbant a Quaestor-ügy

A jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét, és felügyeleti biztost rendelt ki az észlelt szabálytalanságok miatt. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

Az MNB márciusban részlegesen felfüggesztette a Quaestor engedélyét Forrás: MTI/Kovács Tamás

A jegybank vizsgálata szerint a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív volt.

Az ügyben nyomozás indult, amelyben március végén letartóztattak három gyanúsítottat,

köztük Tarsoly Csabát, a cégcsoport vezetőjét.