Nem indul jól 2016 Simicska Lajos reklámcégének, ugyanis megkezdték a Mahir Cityposter hirdetőoszlopainak elbontását. Magyar György ügyvéd szerint jogellenes az intézkedés. Az oszlopokat meg fogják védeni, ha kell.

A soroksári úti Tescónál hármat már elbontottak Simicska Lajos hirdetőoszlopai közül, értesült az Origo. A Bocskai úton is megkezdték az oszlopok eltávolítását. A cég szerint ez lopásnak minősül. Időközben megérkezett a rendőrség is, és mindenkit igazoltatnak.

A felmondásnak nincs joghatálya, hiába mondja azt az önkormányzat, hogy december 31-ig el kell bontani az oszlopokat, ezt nem teheti meg” – mondta az Origónak Magyar György, a Mahir jogi képviselője. Az ügyvéd hozzátette, hogy

az oszlopok a Mahiré, így kaptak jogot – és nem kötelezettséget –, hogy ezeket a főváros felhasználja.

Darus kocsival viszik a Mahir Cityposter Kft. hirdetőoszlopait a fővárosi közútkezelő megbízásából a XI. kerületi Bocskai útonForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az ügyvéd szerint „mondvacsinált okokkal” mondták fel a 25 éves szerződést annak tizedik évében. Magyar György közölte azt is, hogy a cég őrző-védőkkel fogja védeni ezeket a hirdetőoszlopokat,  mert minden joguk megvan hozzá, hogy megvédjék a saját tulajdonukat. Szerinte a főváros jogellenesen látott neki az oszlopok elbontásának. Az ügyvéd szerint a történet valószínűleg Strasbourgban végződik majd.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Az ügyben a be-és feljelentéseiről ismert Tényi István ma rongálás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Tényi István még december 24-én, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak megküldött közérdekű bejelentésében jelezte: hogy ha január 1-jén jogerős bírósági döntés nélkül látnak hozzá a plakáthelyek eltávolításához, az elkövetők a Btk. 371. paragrafusa szerint rongálást követnek el.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a Mahir Cityposter Kft.-nek december 31-ig kellett volna elbontania a budapesti hirdetőoszlopait, azonban – ahogy azt a vállalkozás is közölte korábban – Simicska Lajos reklámcége nem nyúlt az oszlopokhoz. A Mahir korábban arra számított, hogy a Fővárosi Törvényszék megtiltja majd a fővárosnak az oszlopok elbontását.

Per lesz

A Fővárosi Közgyűlés szeptember 30-án döntött arról, hogy szerződést bontanak a több mint hétszáz budapesti hirdetőoszlopot üzemeltető Mahirral, amely november elején a Fővárosi Törvényszéken támadta meg az azonnali hatályú felmondást, egyben ideiglenes intézkedés iránti kérelmet is előterjesztett. Azt kérték, hogy a törvényszék tiltsa el az önkormányzatot a Mahir oszlopainak bontásától. A Mahir és a Fővárosi Önkormányzat közötti per első tárgyalása január 11-én lesz.

Nem indult jól az év Simicska LajosnakFotó: Bielik István - Origo

A felmondást azzal indokolták, hogy a szerződés súlyosan aránytalanul határozza meg a főváros jogait és kötelezettségeit, ezért

felmerül a jó erkölcsbe ütközés miatti semmisség.  

A Mahir szerint a szerződés felmondása „nyilvánvalóan jogszabályba ütközik, egyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúját is felveti”.