Átlagosan 24 ezer forinttal nőnek a nyugdíjak éves szinten

2016.01.03. 11:39

A januártól érvényes 1,6 százalékos nyugdíjemelés hatására átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára vasárnap sajtótájékoztatón, Budapesten. Az emelés 2,6 millió nyugdíjast érint, utána az átlagnyugdíj összege havi 120 825 forint lesz. 

Rétvári Bence azt mondta, hogy 2011–2015 között a nyugdíjak átlagosan több mint 21 százalékkal nőttek, vásárlóerő-értékük 8,6 százalékkal javult. Az államtitkár hangsúlyozta, a szocialista kormányzás idején egy havi nyugdíjat elvettek, a vásárlóérték növekedése alapján ezt most visszakapták a nyugdíjasok, csak nem egyszeri juttatásként az év végén, hanem havonta elosztva. 

Képünk illusztrációForrás: AFP/Ria Novosti/Aleksandr Kondratuk

Az államtitkár felidézte: a nyugellátások és egyes más ellátások 2016. januártól érvényes emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés több mint húszféle járandóságot érint,  többek között az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát. Az emelés tehát összesen 3,5 millió ellátás folyósítását érinti – mondta. Az államtitkár beszélt arról is, hogy folytatódik a Nők 40 program,  amelynek köszönhetően eddig 150 ezer nő vonult nyugdíjba 40 év munkaviszony után. 

Úgy fogalmazott, hogy a kormány munkájának köszönhetően érezhető előrelépés történt mind a nyugdíjasok jövedelmének növelése, mind a kiadásaik csökkentése terén.