Kijevben nem esznek több orosz kaviárt

2016.01.03. 10:37

Ukrajna január 10-től megtiltja az orosz élelmiszerek importját. Az erről szóló döntés szombaton került fel az ukrán kormány honlapjára.

Az ukrán intézkedés válaszlépés, december 21-én ugyanis az orosz miniszterelnök olyan tartalmú rendeletet írt alá, amely szerint Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszer-embargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatálybalépésének napjától. 

Leáll az orosz importForrás: AFP/Sputnik/Sergey Averin

Röviddel korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá arról, hogy kizárják Ukrajnát a volt szovjet köztársaságokat tömörítő szabadkereskedelmi övezetből. Ez azt jelenti, hogy január 1-jétől az Ukrajna területéről érkező áruk vámkötelesek.

Két éve tart a feszültség

Oroszország és Ukrajna példátlan válságba sodródott, miután 2014 elején a Nyugat-barát erők elűzték az oroszpárti Viktor Janukovics ukrán elnököt, és átvették a hatalmat. Moszkva bekebelezte a Krím félszigetet, majd fegyveres konfliktus alakult ki Ukrajna területén oroszbarát szeparatisták lázadása nyomán.