Nem lesz mumus az adóhatóság

adóbehajtás, razzia, revizor, végrehajtás, próbavásárlás, adótartozás
Vágólapra másolva!
Január 1-jétől a NAV már a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetéhez tartozik. A változtatás legfontosabb célja, hogy a felelősségre vonás, vagy a bírságolás helyett a segítő együttműködés jellemezze az adóhatóságot. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kinevezte az adóhatóság új vezetőit.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatalnak partnerként kell támogatnia a vállalatokat, a vállalkozásokat és magánszemélyeket abban, hogy minél könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban tehessenek eleget adókötelezettségüknek – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőinek kinevezésekor.

Tállai lett a főnök

A NAV vezetésével frissen megbízott Tállai András államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő fél évben lezárul az adóhivatal teljes átszervezése, amelynek része lesz az életpályamodell bevezetése, az adójogszabályok alkalmazása és az elektronikus ügyintézés kiterjesztése.

Az adóhatóság vezetésével Tállai Andrást bízták meg Forrás: MTI/Kovács Attila


A szakminiszter szerint már most érezhető a korábbi intézkedések pozitív hatása: az államháztartási bevételeken is látszik, hogy folyamatosan javul az adózói morál. A központi költségvetés és az alapok 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot több mint 530 milliárd forinttal haladják meg – ismertette a legfrissebb adatokat Varga Mihály, kiemelve, hogy az általános forgalmi adó, a személyi jövedelemadó és a társaságiadó befizetések is magasabbak lettek a tervezettnél.

Számos változás lesz

Az adóhatóság megújítása azt is jelenti, hogy jelentősen csökken a belső adminisztráció és felgyorsulhatnak a hivatali folyamatok. Ezt a célt szolgálja a regionális főigazgatóságok megszüntetése: a korábbi 79 szervezeti egységgel szemben 39-et alakítottak ki.

A központi irányítás mérete is csökken,

a főosztályok száma 35-ről 29-re, a felsővezetők száma 154-ről 79-re mérséklődött.

Sokkal együttműküdőbbek lesznek az adóhatóság emberei Forrás: NAV

A tárcavezető hozzátette, megújulnak az adóellenőrzések, rövidülnek az ellenőrzési határidők és egyszerűsítik az adóhatósági kommunikáció nyelvezetét is. Az új szervezet kialakítása során messzemenően figyelemmel voltak az adózói jogok érvényesítésére is, ezért a másodfokú hatósági feladatok ellátására létrejön a Fellebbviteli Igazgatóság.

Négy segítő

A tárcavezető az adóhivatal vezetésével

Tállai András parlamenti és adóügyi államtitkárt bízta meg, akinek munkáját négy helyettes államtitkár segíti.

Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért és Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett. A NAV Központi Irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki.