Az Eötvös Loránd Tudományegyetem közel hatmilliárd forintból korszerűsítheti az épületeit. Ezen belül a Bibó István Szakkollégium 700 millió forintot kap.

Majdnem hatmilliárd forintos támogatást nyert az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Ötmilliárd forint jut az intézmény infrastruktúrájának fejlesztésére, épületeinek energetikai korszerűsítésére, 700 millió forint kormányzati támogatást pedig a Bibó István Szakkollégium teljes körű felújítására fordítanak - közölte az intézmény január 5-én, kedden.

Energetikai felújítások 

A többlépcsős beruházásnak köszönhetően építészeti, gépészeti és energetikai felújítások kezdődnek el az intézmény tizenhat épületében, többek között egyetemi kollégiumaiban, közoktatási intézményeiben, valamint egyes karainak épületeiben. A KEOP projekt keretében többek között korszerűsödik az épületek fűtési és szabályozási rendszere, új homlokzati hőszigeteléseket kapnak az épületek, korszerűsítik a melegvíz-hálózatot, és kicserélik a nyílászárókat. A beruházás keretében lehetőség nyílik majd napelemmel termelt villamos energia használatára is.

Éves szinten több mint 195 millió forintos energiamegtakarítást érhet el az egyetem a beruházással, amelyeknek várható befejezése 2018 év végére várható.

Elmaradt fejlesztések 

A közlemény szerint a felsőoktatási intézmény az elmúlt tíz évben minimális összegeket fordított épületállományának fejlesztésére, és ezt a lemaradást képes most jelentősen csökkenteni, hiszen a beruházással érzékelhető módon korszerűsödik ingatlanállománya.

A közlés szerint az egyetem hazai és nemzetközi vonzerejének növelése érdekében a kollégiumi férőhelyek minőségi és mennyiségi fejlesztését és az ehhez szükséges céltámogatások bevonását tűzi ki célul.

700 millió a Bibónak 

Az intézmény a fenti beruházási összegen felül 700 millió forintos kormányzati támogatást kap a Bibó István Szakkollégium épületének fejlesztésére. A felújítási program tartalmaz egy, a teljes épületre vonatkozó átalakítást és energetikai korszerűsítést, továbbá az épület környezetének rendezését is lehetővé teszi.

700 millióból korszerűsítik a Bibó István SzakkollégiumotForrás: Google Streetview

A felújítás és bővítés során minden szobához saját fürdőszobát alakítanak ki, az épület új lakószintet kap, így további 11 szobaegység épül.

A Nagytétényi úti kollégiumot is fejlesztik 

Szintén megújul a Nagytétényi úti kollégium is, részben KEOP-os, részben pedig 900 millió forint egyetemi saját forrás felhasználásából.

A hallgatói férőhelyszám ezzel a kollégiumban 890 főre emelkedik, és hasonlóan a Bibó István Szakkollégium felújításához, itt is minden szobához saját fürdőszoba fog tartozni. A tervezett felújítások jelentős mértékben hozzájárulnak az ott lakó hallgatók, az ott kutatást végző és dolgozó egyetemi polgárok komfortérzetéhez és az európai színvonalnak megfelelő környezet kialakításához.