Lassan lekapcsolódik az orosz gázvezetékekről Ukrajna

2016.01.06. 16:57

Tavaly már az ukrán gázimport csaknem kétharmada nem az orosz-ukrán gázvezetéken át érkezett, hanem nyugatról, bár voltaképpen ez is orosz gáz.

Ukrajna 2015-ben kétszer annyi földgázt importált az Európai Unióból, mint az előző évben, közölte szerdán az Ukrtranszhaz állami gázszállító vállala. Ukrajnában 2015-ben az unióból érkezett földgáz mennyisége elérte a 10,3 milliárd köbmétert. Ennek java részét, 9,7 milliárd köbmétert Kijev Szlovákiából importálta, Magyarországról félmilliárd, Lengyelországból pedig 0,1 milliárd köbméter érkezett. Ezek a gáz egyébként szintén nagyrészt orosz eredetű, csak így a pénz nem közvetlenül a Gazpromhoz került, emellett kevesebbe is került.

Moszkva többet kért

Ezzel párhuzamosan Ukrajna jelentősen csökkentette a földgázbehozatalt Oroszországból. Míg 2014-ben 14,5 milliárd köbmétert, addig tavaly csupán 6,1 milliárdot importált.  Az orosz földgázbehozatal tavaly november végén állt le, amikor a Naftogaz nem fizette ki a következő adag lefogyasztható gázt. Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökekkor azt nyilatkozta, Moszkva jóval drágábban kínálja Ukrajnának a gázt, mint amennyiért Kijev azt az Európai Unióból beszerezte.

2015 végén a Gazprom orosz állami gázóriás ezer köbméterenként 227 dolláros árat szabott Naftogaznak. Kijev nem zárkózik el az elől, hogy idén ismét vásároljon földgázt Oroszországtól, de legfeljebb 207-208 dollárért kész megvenni. 2016-ban a várakozások szerint Ukrajna az Európai Unióból 175-180 dollárért tudja majd beszerezni a gázt.