Nagyot hasalt az olajár

olaj iraq arbil erbil hewler UNREST ISIS ISIL energy FUEL Conflicts MIDDLE EAST khabat supply OIL refineries SQUARE FORMAT
ARBIL, IRAQ - JUNE 17: Erbil Refinery in Khabat of Iraq, 40 km west of Erbil city, supply fuel since the attacks of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) cause a recent fuel shortage in Iraq, June 17, 2014. (Onur Coban - Anadolu Agency)
Vágólapra másolva!
A fekete arany árfolyama 2004-es mélységbe zuhant be. Az olajár beszakadása magával rántotta az amerikai határidős részvényindexet is.
Vágólapra másolva!

A Dow Jones 270 pontot esett miután az olaj árfolyama 11 éve nem látott mélységet jár meg a szerdai kereskedés kezdetén – írja a CNBC. A nyersolaj hordónkénti ára 35 dollár alá gyengült szerdán.

Többtényezős

Arnab Das, az Invesco regionális elemzője több tényezőt is lát a jegyzés bebukása mögött. Amíg Kína saját gazdaságának a rendbetételével van elfoglalva, addig az olaj iránti kereslet is alacsony marad. (Az ázsiai ország számít az olajországok egyik legnagyobb felvevőpiacának.)

A Brent árfolyamának alakulása az elmúlt 5 hónapban

A politikát nem lehet kiiktatni

Az öbölmenti államok azonban továbbra is pumpálják a nyersolajat a piacra. Ehhez jön még hozzá egy erős dollár. Ezek a tényezők mind lefelé hajtják az olajárat. A helyzetet tovább élezi a szaúdi-iráni kapcsolatok megromlása, és Észak-Korea állítólagos hidrogénbomba robbantásáról szóló hírek. A bizonytalanság nem kedvez a befektetési környezetnek.

A legnagyobb olajvállalatok, mint a BP, a Total és a Royal Dutch Schell felfüggesztették a kereskedést Európában.