Rémálom jöhet a szárnyalás után

2016.01.06. 13:26

A 2015-ös év legjobban teljesítő nyersanyaga könnyen az idei év páriájává válhat. A zuhanó nyersanyagárak között hatalmasat ralizó kakaó piacán ugyanis hamarosan túlkínálat alakulhat ki, többek között a termelők lendülete és az időjárási körülmények következtében.

Miután a londoni kakaójegyzések a leghosszabb ralit hozták össze 1989 óta, az elefántcsontparti és perui farmerek arra készülnek, hogy felpörgetik a kínálatukat a 2016-17-es időszakban, amely októberben veszi kezdetét. Ez pedig a Rabobank International szerint hat éve nem látott többletkínálathoz vezethet, írja a Bloomberg. Ahogy pedig a kereslet csökken, a bank jelentős esésre számít a csokoládé alapanyag árfolyamában.

Hatalmasat ralizott a kakaóbab áraForrás: Thinkstock

A nagy menetelés

A kakaó árfolyama mintegy 60 százalékot emelkedett a 2015-ben is tartó négy éves ralija során, ami arra ösztönözte az édességgyártókat, hogy fokozzák a kínálatukat. Múlt évben ráadásul az El Niño időjárási jelenség következtében szárazság sújtotta a kakaóültetvényeket például Nyugat-Afrikában, ahol a világ termelésének nagyjából 70 százaléka származik. Ezzel együtt

a londoni határidős jegyzések decemberben elérték a tonnánkénti 2332 fontot (3423 dollárt) is. Ez a legmagasabb érték 2011 óta, amikor polgárháború zavarta meg az exportot a legnagyobb exportőrnek számító Elefántcsontparton.

A kakaó árfolyama a londoni árupiacon 2011-2016.

A tavalyi szupersztár kakaó, amely 14 százalékot emelkedett Londonban, egyébként különlegességet jelentett, mivel szinte minden más nyersanyag árfolyama szakadt. A kakaó mutatta a legnagyobb erősödést a 24 nyersanyagot követő Standard & Poor’s GSCI Spot Indexen is, amely több mint 25 százalékot zuhant. A Rabobank úgy számol, hogy a londoni határidős kakaójegyzések 1800 fontra zsugorodhatnak a negyedik negyedévre.

Mindent összevetve öt olyan szempont van, amely arra utal, hogy beköszönthet a medvepiac a kakaó világában:

A termelők profitja

A globális kakaótermelés 40 százalékát adó Elefántcsontparton a kormány immáron harmadik egymást követő évben emelte meg a farmereknek fizetett árat a nyersanyagért. A termelők ennek értelmében kilogrammonként 1,62 dollárnak megfelelő összeget kapnak majd a 2015-16-os időszak két legnagyobb éves szüretelési szezonban. Ez mintegy 18 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi árhoz képest.

Ez az első olyan alkalom, hogy a farmerek egységesen és fixen ilyen magas összeget kapnak a teljes termesztési szezonban – mondja Edward George, a togói Ecobank Transnational szakértője. Hozzáteszi, amikor korábban az ár ilyen magasságokat ért el, az vagy csak egyes területeket érintett, vagy nem tartott sokáig.

Gyengülő kereslet

Ahogy a csokoládé gyártók költségei emelkednek, sokan hozzányúlhatnak a készleteikhez, és visszafoghatják a keresletet az új kínálat iránt. Erre utal az is, hogy az október 1-én kezdődött 2015-16-os időszakban alig mozdulhat el a fogyasztói indikátornak számító globális feldolgozói őrlés. A Cargill novemberi becslése szerint az idei szezonban vagy stagnálás, vagy minimális, 0,5 százalékos növekedés várható.

Túlkínálat miatt aggódnak a piaconForrás: AFP/Issouf Sanogo

A legnagyobb feldolgozónak és az ömlesztett csokoládé terén vezetőnek számító svájci Barry Callebaut például bezárja egy gyárát Thaiföldön, illetve visszafogja a kibocsátását Malajziában. A vállalat azt közölte, hogy a túlzott kapacitás, a magas árak és a csökkenő kereslet miatt egyre kevésbé nyereséges az őrlés.

Visszatérő eső

Az El Niño okozta száraz időjárást hamarosan felválthatja az La Niña, amely sokkal több nedvességet hozhat a kakaóültetvényekre – mondja az MDA Weather Services. Az elemzők hangsúlyozzák, hogy az 1950-es évek óta fellépő öt igen erős El Niño után rendre fellépett a La Niña jelenség. Amennyiben ez most is így lesz, úgy a szokásosnál több csapadékra lehet majd számítani Nyugat-Afrikában is. Az El Niño ellen egyébként egyesek igen kreatív védekezési módokat találtak az árupiacon.

Latin-Amerika szerepe

Noha a termelők Elefántcsontparton és Ghánában továbbra is uralják a kínálatot, egyre nő a kibocsátás Latin-Amerikában. A régió felpörgését mutatja, hogy Ecuadorban 6,8 százalékkal bővült a termelés a 2014-15-ös időszakban, de Kolumbia és Peru is a növekedés útjára lépett – derül ki a londoni International Cocoa Organization adataiból. Azzal pedig, hogy egyre több termelő kezd átállni a régióban a kávéról a kakaóra, szintén emelkedhet a túlkínálat.

Elárasztott világ

Miután a 2015-16-os időszakban még 150 ezer tonnás hiány várható, a Rabobanknál úgy látják, hogy a kínálat hamarosan meghaladhatja a keresletet. A 2016-17-es szezonban ugyanis már 93 ezer tonnás többletkínálatot prognosztizálnak, amely a legnagyobb jóllakottságot jelentené a 2010-11-es idény óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK