Sok szélvédőmosó megbukott a teszten

2016.01.06. 09:52

Nyolc szélvédőmosó és fagyálló termék nem ment át a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzésén. A szélvédőmosók annak ellenére fagytak meg, hogy a címkéjükön garanciát vállaltak arra, hogy akár mínusz 20 Celsius-fokig sem dermednek meg.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság azt ellenőrizte, hogy a téli szélvédőmosó- és az egyéb fagyálló folyadékok a címkén megjelölt hőmérsékletnek megfelelő dermedésponttal rendelkeznek-e. A hatóság szerint az eni -22 °C Prémium; ClubSmart; Antifrost-H; Hunoil HG 12 ALU; Favorit; Autobrill; Liqui Moly; Antifrost-K - 40°C nem ment át a vizsgálaton.

A téli időszakban a hőmérséklet éjszakánként 0 Celsius-fok alatt marad, de nem ritka egyes helyeken az éjszakánként a mínusz 10, vagy akár mínusz 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet sem.

32 terméket vizsgált meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi hatóságForrás: MTI/Rosta Tibor

Ilyen fagyoknál már mindenképpen érdemes figyelmet fordítani arra, hogy az autóinkhoz használt szélvédőmosó folyadékok megfelelő minőségűek és valóban fagyállóak legyenek, hiszen a folyadék megfagyva szétrepesztheti a folyadék-tartályt és a vízvezető csöveket, valamint a szélvédőre fagyva balesetveszélyes helyzetet okozhat – közölte a NFH.

Nyolc termék bukott meg

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság összesen 32 mintán vizsgálta meg a kristályosodás kezdeti hőmérsékletét, azaz a dermedéspontot. A vizsgálatban 9 db fagyálló folyadék és 23 db téli szélvédőmosó folyadék szerepelt, amelyek közül 6 db téli szélvédőmosó folyadék és 2 db fagyálló folyadék nem felelt meg a címkén feltüntetett hőmérsékleti értéknek.

Hogy melyik szélvédőmosókat vizsgálta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság,itt nézheti meg.