Duplájára emelik a jövőben a társadalombiztosítási támogatást az ötévesnél fiatalabb gyermekek számára felírt antibiotikumokra. Ez akár több ezer forint megtakarítást jelenthet a családoknak. A cél, hogy a jelenleginél több gyermek jusson hozzá a gyógyszerhez, a beteg gyerekek 7 százaléka azért nem kapja meg a gyógyszert, mert a szülőknek nincs pénzük kiváltani.

A kisgyermekesek egészségügyi kiadásainak kompenzálása érdekében az ötévesnél fiatalabb gyermekek esetében 25-ről 50 százalékra emelnék az antibiotikumok társadalombiztosítási támogatását. 

 

Király Gábor, a Gyermekétkeztetési Alapítvány elnöke szerint sajnos ma Magyarországon még előfordul, hogy egy gyermek azért hal meg, mert pénzhiány miatt nem váltják ki a gyógyszereit,  vagy el sem viszik orvoshoz.

A mélyszegénységben élők 7 százaléka nem tudja kiváltani gyerekének a gyógyszertForrás: Origo

A gyógyszerek a tb-támogatás emelésével kevesebbe kerülnek majd, és legalább 80-100 ezer gyermek juthat majd olcsóbban az antibiotikumokhoz – írja a Magyar Nemzet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának előterjesztéséből az derül ki, hogy az intézkedés 670 millió forintba kerül.

A jelenlegi térítés mellett a gyermekeknek felírható antibiotikumok árai néhány száztól 3000 forintig terjednek, de gyakran nem elég belőlük egy doboz.