Halálos spirálban az olajár

olaj, irán, atomprogram, olajár
Hamarosan felpöröghetnek az olajkutak
Vágólapra másolva!
Tombol a medve az olajpiacon, és egyesek szerint a 30 dolláros hordónkénti Brent olajár már a következő 10 napban eljön. Pedig a körülmények mind arra utalnak, hogy keményen drágulnia kellene a fekete aranynak. Mi okoz mégis erőteljes lefelé húzó spirált?
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a nemzetközi benchmarknak számító

Brent olaj árfolyama több mint 5 százalékot is zuhant,

míg az amerikai társa, a WTI szintén közel 5 százalékos esésben is volt. Mindkettő erősen közelített ezzel a 30 dolláros hordónkénti szinthez, miután szerdán már 11 éves mélypontra szakadt a fekete arany árfolyama. Mindez annak ellenére történt, hogy a körülmények alapvetően az ellenkező irányba, vagyis az olajár emelkedésére utalnának.

A Szaúd-Arábia és Irán között fennálló konfliktus, illetve a jelentős amerikai heti készletcsökkenés egyaránt azt indokolná, hogy az esetleges kitermelési zavarok a Közel-Keleten, továbbá a kínálati oldal szűkülése következtében

felfelé induljon az árfolyam.

Ezzel szemben pontosan az ellenkezője történik, és a Bloomberg által idézett elemzők szerint van még lejjebb. A Nomuránál úgy nyilatkoztak, hogy a következő 10 napban már várható a 30 dolláros árfolyam, míg a UBS elemzői úgy látják, a továbbra is fennálló túlkínálat még ennél is alacsonyabbra hajthatja a nyersolaj árát.

A medve áll győzelemre az olajpiacon. Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal a jelenlegi helyzetben három olyan alapvető tényezőt lehet felfedezni, amelyek – a MarketWatch szerint – halálos spirált okoznak a fekete arany piacán.

Fej fej mellett a Közel-Keleten

Ahogy a hét elejére kiéleződött a diplomáciai konfliktus Szaúd-Arábia és Irán között, hétfőn az olaj még emelkedésnek indult. A kereskedők ugyanis a logikus utat követték, vagyis azzal számoltak, hogy a két nagy olajtermelő közti viszály zavarokat okozhat a régiós kitermelésben.

Majd a hangulat megfordult.

A befektetők ugyanis azzal kezdtek számolni, hogy ez a szembenállás most más, mint amilyeneket a múltban láthattunk, hiszen a legfőbb probléma az lehet, hogy a két állam konfliktusának eredményeképpen

az OPEC még kevésbé akarja és tudja majd visszafogni a globális túlkínálatot.

A két ország egyaránt ahhoz a taktikához nyúlhat, hogy fokozza a kitermelését, annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb gazdasági kárt okozzák a másiknak – hangsúlyozza Darin Newsom, a DTN elemzője. Ennek egyfajta jele, hogy Szaúd-Arábia bejelentette, csökkenti az Európába érkező olaj árát, megnehezítve Irán jövőbeni visszatérését az öreg kontinens piacára.

Kína és a részvénypiac

Tovább duzzadhatnak a készletek, ha Kína gazdasága tovább lassít, és csökken a világ második legnagyobb gazdasága felől mutatkozó kereslet. Erre utal, hogy a héten már másodszor kellett felfüggeszteni a kínai részvénypiacon a kereskedést, mivel csütörtökön a CSI 300 index szakadása hétfő után ismét átlépte a 7 százalékos küszöbértéket. Ráadásul ez volt a kínai tőzsde negyedszázados történetének legrövidebb kereskedési napja,

mindössze 30 percig kereskedtek

a sanghaji és a sencseni parketten. (A hétfői nagy zuhanás közvetlen kiváltó oka az volt, hogy igen kiábrándító makroadat érkezett a kínai feldolgozóiparról.)

Kína nehezíti a helyzetet Forrás: SharkVision.hu, John Shakespeare

Mindez pedig azért érdekes az olajpiacon, mert a jelenlegi részvénypiaci volatilitás és a kínai gazdaság állapotával kapcsolatos aggodalmak következtében

a befektetők nem igazán számítanak a kereslet érzékelhető megugrására

a közeljövőben – mondta Fawad Razaqzada, a Forex.com elemzője.

Amerikai készletek

A medve ráadásul olyan hangos, hogy szinte senki nem vette észre az amerikai olajkészletek csökkenését. Akik pedig mégis, az gyorsan kiábrándulhatott, amint közelebbről megnézte az adatokat.

Szerdán ugyanis az USA illetékes szervezete (Energy Information Administration, EIA) azt közölte, hogy a készletek 5,1 millió hordóval zsugorodtak a január 1-jén véget érő héten. Egy ilyen mértékű csökkenés normális esetben elég volna ahhoz, hogy felfelé nyomja az olaj árát, mindazonáltal számos elemző szerint

csupán a szokásos év végi készletleépítésekről volt szó.

Az sem segített, hogy ezzel párhuzamosan kiderült, az USA kitermelése ugyanezen időszakban napi 17 ezer hordóval, összesen 9,22 millió hordóra bővült.

Mindennek következtében az olaj árfolyama

valószínűleg továbbra is nyomás alatt marad,

jelezte Rob Haworth, a U. S. Bank Wealth Management elemzője. Ez pedig mindaddig kitart majd, amíg csökkenő kitermelésről jelzés nem érkezik, netán jelentős kibocsátási zavarok állnak be a Közel-Keleten, vagy pedig pozitív meglepetést okoz a világgazdaság növekedése – tette hozzá.