Rekord: a nyitás után fél órával zárt a kínai tőzsde

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
A héten már második alkalommal kellett felfüggeszteni a kereskedést a sanghaji és a sencseni tőzsdéken csütörtökön, miután a vezető részvények árfolyamát követő CSI300 index csökkenése átlépte a 7 százalékos küszöbértéket.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki napon mindössze 30 percig folyt a kereskedés a két kínai részvénypiacon,

ez volt a kínai tőzsde negyedszázados történetének legrövidebb kereskedési napja.

A sanghaji Composite index 7,3 százalékot, a sencseni Composite index pedig 8,3 százalékot veszített.

Az újabb jelentős esés a Bloomberg amerikai üzleti hírportál által megszólaltatott elemzők szerint elsősorban annak a számlájára írható, hogy a kínai jegybank a csütörtöki piacnyitás előtt a befektetői várakozásoknál alacsonyabb értéken, 6,5646 jüan/dollárban állapította meg a napi hivatalos középárfolyamot.

Negatív rekordot állított be a kínai tőzsde Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A kínai fizetőeszköz legutóbb 2011 márciusában volt ilyen gyenge az amerikaival szemben. A csütörtöki árfolyamgyengítés az előző naphoz képest 0,5 százalék volt, ami a legnagyobb napi esés volt az augusztusi - a pénzpiacokat szintén felbolydító - 2 százalékos csökkentés óta. A kínai tőzsdéken a héten már második alkalommal léptették életbe a tavaly bevezetett automatikus "circuit breaker" mechanizmust.

Az első ilyen eset hétfőn történt, amikor a sanghaji Composite index 6,85 százalékkal, a sencseni Composite index pedig 8,2 százalékkal gyengült. A kínai indexek aznapi esését a feldolgozóipari teljesítmény decemberi lassulását jelző BMI mutató idézte elő.

Kedden a kínai állam a tulajdonában lévő bankokon keresztül nagy mennyiségben részvényeket kezdett vásárolni, hogy elejét vegye az újabb zuhanásnak.